News

Politica fiscală și vamală 2024: discuțiile au fost lansate

Ministerul Finanțelor a organizat astăzi, 3 martie, o ședință cu reprezentanții mediului de afaceri pentru a iniția discuții cu privire la prioritățile și obiectivele politicii fiscale și vamale pentru anul 2024.

 

După cum a anunțat ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu, se intenționează aprobarea proiectului politicii fiscale și vamale pentru anul viitor până la 1 iulie 2023, pentru a asigura ciclul bugetar. Totodată, în luna aprilie urmează a fi aprobat Cadrul bugetar pe termen mediu (CBTM) pentru anii 2023-2025, ce va constitui documentul principal în baza căruia urmează a fi întocmit bugetul anual, iar în luna octombrie curent autoritățile planifică aprobarea Legii bugetului de stat pentru anul 2024.

 

Una din prioritățile declarate ale politicii fiscale pentru anul 2024 este rescrierea Codului fiscal, care va începe cu suportul mediului de business și a experților internaționali. Rescrierea CF este planificată pe etape și ar putea dura trei ani.

 

Totodată, urmează a fi relansată activitatea Consiliului Consultativ pe lângă Ministerul Finanțelor în domeniul auditului situațiilor financiare, pentru a eficientiza activitatea acestuia și a examina proiectele actelor normative relevante.

 

În cadrul discuțiilor, reprezentanții mediului de business au înaintat ca propuneri:

  • Revizuirea mecanismului de impozitare a venitului investițional;
  • Revizuirea sistemului de plată a taxei pentru poluarea mediului și ajustarea formularului POLMED17;
  • Oferirea unor stimulente fiscale pentru businessul mare și a agenților economici care activează legal;
  • Reformarea sistemului taxelor locale, pentru a oferi mai multă transparență și predictibilitate;
  • Modificarea Hotărârii Guvernului nr. 693/2018 cu privire la determinarea obligațiilor fiscale aferente impozitului pe venit (în partea ce ține de deducerea cheltuielilor privind transportul organizat și hrana angajaților);
  • Reducerea TVA și a taxelor vamale în cazul importului panourilor fotovoltaice și oferirea unor stimulente fiscale pentru agenții economici care implementează economia verde;
  • Suport pentru implementarea prevederilor Legii nr. 62/2022 cu privire la publicitate (în partea ce ține de taxa pentru amplasarea dispozitivelor publicitare);
  • Semnarea Convenției privind evitarea dublei impuneri cu SUA;
  • Lansarea noului calendar privind cotele accizelor (pentru următorii 3-5 ani) etc.

 

 

Totodată, ministra Finanțelor a menționat că, referitor la taxa pentru poluarea mediului și la agenții economici care implementează mecanismul Responsabilității Extinse a Producătorului (REP), s-a identificat o soluție agreată cu Ministerul Mediului, ce presupune că agenții economici care implementează REP și la finele anului vor atinge țintele stabilite vor prezenta o declarație anuală, fără a mai achita taxa pentru poluarea mediului.

 

Mediul de afaceri este invitat să transmită în continuare propuneri pentru proiectul politicii fiscale și vamale pentru anul 2024.

Instituții:

Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1586 views

The date of publishing:

03 March /2023 16:20

Catalogul tematic

Noutăți fiscale

Tags:

politica bugetar fiscala

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon