Practical accounting
Obligația de recalculare a impozitului pe venit al persoanei aflate în concediu de maternitate
În luna martie 2018 am plecat în concediu de maternitate, am primit indemnizațiile și am utilizat scutirile personale pentru anul întreg (suma de 11280 lei). După punerea în aplicare a Legii nr. 178 și divizarea anului pe perioade fiscale, în cazul meu pot aparea obligatii fiscale suplimentare? Ce trebuie sa întreprind ca sa nu încalc prevederile legislației? Modul de calculare, reţinere şi achitare la buget a impozitului pe venit reţinut din salariu şi din alte plăţi efectuate de către angajator în folosul angajatului, precum şi din plăţile achitate în ...
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
This article is intended only for subscribed users. For subscribe you need to select the subscription
I am subscriberThe account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
Dear user
For further improvements, please write a feedback about the quality and availability of the services provided from the site and user interface.
4802 views
The date of publishing:
15 December /2018 11:52
Catalogul tematic
Impozitul pe venit | Noutăți | Persoana fizică
Tags:
impozit pe venit | perioada fiscală | concediu de maternitate | recalculare
4 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.
Inga Cepoi
11 April /2019 10:56
În cazul în care angajatorul urma să efectueze recalculul impozitului pe venit pentru angajată la situația din 30 septembrie curent, cu acordarea scutirilor stabilite pentru etapa I a perioadei fiscale 2018 se va ține cont doar de scutirea pentru perioada 1 ianuarie 2018 – 30 septembrie 2018. Ce se va întâmpla cu scutirea pentru perioada 1 octombrie 2018 – 31 decembrie 2018? Se va trece în anul următor ca scutire neutilizată?
Dar în cazul în car angajatorul la achitarea ultimului salariu nu a ținut cont de reținerea scutirii pentru 12 luni și nu a făcut recalculul până în ultima zi a perioadei fiscale, care vor fi acțiunile persoanei fizice.
Vă mulțumesc anticipat.
Marina Damaschin
11 April /2019 11:41
Inga Cepoi
Bună ziua!
Conform prevederilor Regulamentului cu privire la reţinerea impozitului pe venit din salariu şi din alte plăţi efectuate de către angajator în folosul angajatului, precum şi din plăţile achitate în folosul persoanelor fizice care nu practică activitate de întreprinzător pentru serviciile prestate şi/ sau efectuarea de lucrări (p. 48), la efectuarea ultimei plăţi impozabile (salariu, premiu etc.) către angajata care pleacă în concediu de maternitate (ce include concediul prenatal și postnatal), reţinerea impozitului pe venit se efectuează cu acordarea scutirilor solicitate:
[Pct.48 modificat prin HG970 din 03.10.18, MO377-383/05.10.18 art.1017; în vigoare 01.10.18]
1) dacă persoana se consideră angajat de la începutul anului fiscal – pentru 12 luni;
2) dacă persoana s-a angajat pe parcursul anului fiscal – pentru numărul de luni pe perioada cărora se considera angajat, începînd cu luna următoare celei în care acesta s-a angajat şi a depus cererea privind acordarea scutirilor şi pînă la sfîrşitul anului fiscal.
În cazul în care persoana respectivă revine la serviciu în anul fiscal în care au fost achitate plăţile pentru concediul de maternitate, impozitul pe venit din plăţile achitate ulterior se reţine reieşind din suma totală a scutirilor acordate la achitarea plăţilor pentru concediul de maternitate.
În cazul în care persoana care se află în concediu de maternitate îşi retrage cererea privind acordarea scutirilor pînă la sfîrşitul anului fiscal, patronul trebuie să efectueze recalculul impozitului pe venit reţinut, acordînd persoanei respective numai suma scutirii la care ea are dreptul de facto.
Totodată, recomandam să consultați cap. 4 Scutiri și deduceri (art.33-36) din Codul fiscal.
Inga Cepoi
11 April /2019 22:28
Marina Damaschin
Ce se va întâmpla cu scutirea pentru perioada 1 octombrie 2018 – 31 decembrie 2018? Se va trece în anul următor ca scutire neutilizată?
Marina Damaschin
13 April /2019 12:38
Inga Cepoi
Bună ziua, mai multe detalii privind scutirea neutilizată găsiți în materialele următoare:
Privind restituirea impozitului pe venit achitat în cazul neutilizării totale a scutirii personale
Referitor la folosirea scutirii personale neutilizate din cauza neachitării salariului