News
„Prețul cel mai mic” ar putea să nu mai fie criteriu decisiv în cadrul achiziților publice
Criteriul cel mai mic preț ar putea să nu mai fie utilizat în mod separat în calitate de criteriu unic sau decisiv în cadrul procedurilor de achiziții publice, acesta va fi suprapus cu alte criterii, care la rândul lor vor avea o pondere cumulativă cel puțin tot atât de mare. Măsura este prevăzută în proiectul de lege cu privire la modificarea unor acte normative (facilitarea activității mediului de afaceri / pachetul dereglementare 4).
Proiectul prevede completarea art. 26 Legii nr. 131/2015 privind achizițiile publice cu o prevedere nouă conform căreia criteriul ce se referă la prețul cel mai mic va fi subsidiar și se va utiliza în cumul cu criteriile: cel mai bun raport calitate-preţ / cel mai bun raport calitate-cost sau în calitate de criteriu de atribuire suplimentar.
Totodată, în cazul aplicării criteriilor de atribuire cel mai bun raport calitate-preţ / cel mai bun raport calitate-cost, ponderea maximă pe care elementul de preț o are în cadrul criteriului de atribuire a contractului de achiziții publice/acordului-cadru este de 50% pentru orice tip de achiziție.
În același timp, în cazul contractelor de achiziție de bunuri, autoritatea contractantă ar putea să nu fie obligată să publice în prealabil un anunț de participare dacă organizează procedurile de negociere pe o platformă electronică administrată de o bursă de mărfuri.
Proiectul mai prevede că în cazul achiziției publice de bunuri sau servicii, o ofertă prezintă un preț semnificativ mai scăzut în comparație cu ofertele altor ofertanți dacă prețul ofertat este cu cel puțin 20% mai mic decât prețul mediu de piață pentru bunuri/servicii de categorie și calitate similară. Intervenția dată are ca scop soluționarea problemei abuzurilor și practicilor de concurență neloială în achizițiile publice, în special situațiile în care ofertanții obțin contracte datorită prețului excesiv de scăzut.
Pachetul de dereglementare nr. 4 poate fi consultat aici până la 28 august curent.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
Dear user
For further improvements, please write a feedback about the quality and availability of the services provided from the site and user interface.
1028 views
The date of publishing:
18 August /2023 07:59
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
achizitii publice | preţuri
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.