News
Principiile de constituire, finanțare și funcționare a Fondului național pentru dezvoltarea sistemului de documente normative în construcții
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, responsabil de elaborarea politicilor în domeniul construcțiilor și urbanismului, a elaborat proiectul de lege privind Fondul național pentru dezvoltarea sistemului de documente normative în construcții (SDNC), scopul căruia este crearea unui fond special destinat pentru buna asigurare a dezvoltării bazei normative în construcții.
Conform proiectului, inclus pe ordinea de zi a ședinței secretarilor generali de stat, fondul va fi constituit pentru finanțarea dezvoltării SDNC, inclusiv finanțării/cofinanțării programelor, proiectelor și activităților de realizare a politicii de stat în domeniul dezvoltării sistemului calității în construcții și a potențialului tehnico-științific și, totodată, va spori gradul de armonizare a documentelor normative pentru domeniul construcțiilor, arhitecturii, amenajării teritoriului și urbanismului cu cele din UE.
Fondul, în condițiile aprobării proiectului în redacția autorilor, va reprezenta totalitatea mijloacelor financiare destinate finanțării programelor de elaborare a sistemului de documente normative în construcții și va fi constituit din alocațiile aprobate prin legea anuală a bugetului de stat; din defalcări ale investitorilor în construcții; din surse de asistență externă și din alte surse neinterzise de legislație.
Mijloacele fondului vor fi utilizate pentru crearea, întreținerea, revizuirea, modificarea, armonizarea SDNC, care cuprinde toate etapele procesului investițional în construcții, inclusiv documentele normative aferente, regulile de construcție în domeniile tehnic, urbanistic, arhitectural, constructiv, economic, organizatoric, producerea de materiale și articole pentru construcții, prospecțiunile inginerești, proiectarea, construcția, exploatarea, reparația, demolarea clădirilor și edificiilor, precum elaborarea reglementărilor în construcții și a documentelor de politici, reguli tehnice recunoscute (metodologii, regulamente, instrucțiuni, proceduri, norme de deviz, manuale, ghiduri); finanțarea elaborării/revizuirii profilurilor ocupaționale în construcții etc.
Conform proiectului, investitori în construcții, indiferent de forma de proprietate, vor participa la formarea mijloacelor pentru elaborarea normativelor tehnice în construcții, prin transferul (contribuții obligatorii) la bugetul de stat al defalcărilor în mărime de 0,5% din volumul investițiilor în capitalul fix pentru obiectivele care nu sunt finanțate din bugetul public național.
Ivestitorii construcțiilor vor calcula de sine stătător valoarea contribuțiilor obligatorii și le vor transfera în Fond eșalonat, anual, în modul următor: minimum 30% din valoarea totală calculată a contribuțiilor obligatorii se vor vira înainte de obținerea autorizației de construire; suma restantă se va achita anual, concomitent cu realizarea și finanțarea investițiilor în capital fix. Investitorii vor fi obligați să vireze integral suma contribuțiilor obligatorii în Fond până la recepția finală a obiectului. În condițiile în care durată normativă de realizare a investițiilor în capital fix este mai mică de 12 luni, beneficiarii (investitorii) construcțiilor vor vira integral contribuțiile obligatorii în Fond înainte de obținerea autorizației de construire.
Se propune ca administrarea defalcărilor contribuțiilor obligatorii să se efectueze de către Serviciul Fiscal de Stat, într-un mod similar celui stabilit pentru administrarea impozitelor și taxelor, conform legislației fiscale. Totodată proiectul prevede că investitorii vor fi obligați să prezinte SFS darea de seamă anuală privind defalcările menționate, în forma stabilită de SFS. Darea de seamă anuală se va prezenta utilizând, în mod obligatoriu, metode automatizate de raportare electronică, în condițiile stipulate la art.187 alin.(21 ) din Codul fiscal.
Noile prevederi vor intra în vigoare la expirarea a 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
Dear user
For further improvements, please write a feedback about the quality and availability of the services provided from the site and user interface.
351 views
The date of publishing:
01 August /2024 08:00
Catalogul tematic
Noutăți fiscale
Tags:
autorizați de construcție | acte normative | autorizaţie de funcţionare | accesul la finantare | acte de constituire
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.