News

Principiile evaluării vizuale rapide a clădirilor, elaborate

Prevederile Metodologiei de evaluare vizuală rapidă a clădirilor, ce se propune a fi puse în aplicare din 1 ianuarie 2026, se vor aplica în cazul clădirilor publice şi a blocurilor locative, indiferent de forma de proprietate a acestora, având următoarele destinații și moduri de folosință: blocuri locative; alte construcții destinate locuirii (cămine, aziluri pentru bătrâni); ocrotirea sănătății; administrativă; comerț şi servicii; educație; activități culturale, sport, turism; gospodărie comunală, activități energetice şi tehnico-edilitare; alte funcțiuni specifice sistemului de protecție civilă.

 

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a înaintat pentru consultări publice proiectul Metodologiei elaborat în temeiul prevederilor Codului urbanismului și construcțiilor nr. 434/2023, scopul căreia constă în instituirea prevederilor pentru ierarhizarea clădirilor din punct de vedere al riscului seismic și stabilirea priorității investițiilor pentru punerea în siguranță a clădirilor față de acțiunea seismică.

 

Conform proiectului, evaluarea vizuală rapidă a clădirilor este o procedură de evaluare seismică simplă, fără analiză inginerească de detaliu și are la bază informații privind: efectul cutremurelor din trecut asupra fondului construit, rezultatele cercetărilor din domeniul riscului seismic, evoluția reglementărilor tehnice de proiectare seismică, evoluția practicii de proiectare şi a materialelor de construcție utilizate.

 

Astfel, pentru punerea în siguranță a clădirilor la acțiuni seismice se propune aplicarea unei strategii bazate pe trei niveluri de evaluare a riscului seismic:

  • evaluarea riscului seismic la nivel național, prin realizarea hărților de risc la acțiuni seismice la nivelul fiecărei regiuni (nord, centru, sud), pe baza unei metodologii unitare;
  • ierarhizarea clădirilor din punct de vedere al riscului seismic la nivel de unitate administrativ-teritorială prin evaluare vizuală rapidă, pe baza prevederilor Metodologiei;
  • stabilirea gradului de risc seismic la nivel individual prin evaluarea vulnerabilității seismice a clădirilor prin expertizare tehnică de către un expert tehnic atestat pentru domeniul „Rezistența și stabilitatea construcțiilor” şi stabilirea măsurilor de intervenție pentru punerea în siguranță față de acțiunea seismică urmată de implementarea acestora.

 

În condițiile aprobării proiectului în redacția autorului, normele Metodologia se vor aplica de către APL şi autoritățile de control, proprietarii construcțiilor şi specialiștii cu activitate în construcții.

 

Din punct de vedere al perioadei construirii, pentru aplicarea actului normativ, clădirile se vor clasifica în clădiri construite înainte de 1963; între 1964-1969, 1970-1981, 1982-1990, 1991-1995, 1996-2020 și clădiri construite după anul 2021.

 

Conform estimărilor preliminare, realizarea noilor prevederi va implica cheltuieli financiare pentru autoritățile coordonatoare: autorități publice centrale, locale sau alte entități care dețin în administrare sau proprietate construcții. Costurile vor fi stabilite în funcție de numărul de clădiri și numărul de inspectori implicați în acest proces.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale

445 views

The date of publishing:

20 May /2025 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

urbanism | clădiri administrative | domeniul constructiilor

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon