News

Principiile gestionării finanțelor de către instituțiile publice finanțate integral din veniturile proprii vor fi reglementate prin lege

În cadrul ședinței din 2 iulie curent, Guvernul a aprobat proiectul privind modificarea unor acte normative (ce vizează îmbunătățirea managementului finanțelor publice), în temeiul căruia cap. III al Legii nr. 181/2014 finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale va fi completată cu secțiunea 51 care va reglementa principiile de gestionare a finanțelor de către instituțiile publice finanțate integral din veniturile proprii.

 

Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi (la data publicării în Monitorul oficial), Legea nr. 181/2014 va stabili expres că cheltuielile instituțiilor publice finanțate integral din veniturile proprii se finanțează din: veniturile constituite din prestarea contra plată a serviciilor conform statutului instituției și alte mijloace bănești intrate legal în posesia instituției.

 

Conform proiectului, veniturile instituțiilor publice din prestarea contra plată a serviciilor conform statutului instituției se vor forma conform nomenclatorului de servicii și mărimii tarifelor la aceste servicii, calculate în baza Metodologiei de calculare a tarifelor, aprobată de Guvern, stabilite de către fondatorul acestora, cu excepția cazurilor în care aceasta ține de competența Parlamentului, în conformitate cu Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător.

 

Completările la Legea nr. 181/2prevăd că instituțiile publice finanțate integral din veniturile proprii țin evidența contabilă conform Legii contabilității și raportării financiare nr. 287/2017 și standardelor de contabilitate; prezintă Ministerului Finanțelor rapoarte periodice în termenele și modul stabilit de către acesta.

 

Se propune ca soldurile de mijloace bănești ale instituțiilor publice înregistrate la conturile deschise în contul unic trezorerial al Ministerului Finanțelor la data încheierii anului bugetar să fie tranzitorii în anul bugetar următor și să fie accesibile spre utilizare, conform destinației în limitele bugetelor aprobate ale instituțiilor publice.

 

Totodată, proiectul prevede că depășirea veniturilor asupra cheltuielilor ale instituțiilor publice, cu excepția instituțiilor medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurărilor obligatorii de asistență medicală și instituțiilor publice de învățământ superior, înregistrată la data încheierii anului de gestiune conform situațiilor financiare, să se transfere la buget, până la data de 31 martie a anului următor.

 

Legea nr. 181/2014 va stabili că activitatea instituțiilor publice va fi supusă auditului public extern, auditului intern, în cazul în care instituțiile vor avea instituite în structura organizatorică o subdiviziune de audit intern, precum și verificării din partea organelor de control în conformitate cu legislația. În proiect se concretizează că noile prevederi se vor aplica și asupra instituțiilor medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurărilor obligatorii de asistență medicală și instituțiilor publice de învățământ superior.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

105 views

The date of publishing:

03 July /2025 07:58

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

institutie publica | finante publice

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon