News

Procedura de selectare a companiilor care vor intermedia plasarea valorilor mobiliare de stat pe piețele externe

Ulterior aprobării deciziei privind plasarea valorilor mobiliare de stat pe piețele externe, Ministerul Finanțelor va desfășura procesul de selecție a companiilor specializate: a instituției/instituțiilor financiare, care va/vor intermedia emisiunea (managerul/managerii principal/principali), a companiei/companiilor specializate pentru acordarea asistenței juridice (consilierul juridic). În acest scop, Ministerul Finanțelor desfășoară procesul de selecție a companiilor specializate

 

Regulamentul privind procedura de contractare a datoriei de stat şi debursare a împrumuturilor de stat externe şi interne (Regulament), aprobat prin HG nr. 1136/2007 cu privire la unele măsuri de executare a Legii nr. 419/2006 cu privire la datoria sectorului public, garanțiile de stat și recreditarea de stat, este completat cu prevederi noi, scopul cărora este instituirea procedurii de selectare a companiilor care vor intermedia plasarea valorilor mobiliare de stat pe piețele externe. De menționat, că modificările au intrat în vigoare pe data de 12 aprilie anul curent, odată cu publicarea în MO a Hotărârii Guvernului nr. 132 din 15 martie 2023.

 

Conform actului normativ, pentru activitățile administrative legate de plasarea valorilor mobiliare de stat pe piețele externe, MF poate selecta una sau mai multe instituții care oferă servicii de agent (servicii fiscale, servicii de compensare și decontare, servicii de distribuție a cupoanelor etc.), ținând cont de experiența, capacitatea acestora de a desfășura astfel de activități pe diferite piețe, precum și de nivelul costurilor solicitate pentru serviciile oferite. Aceste servicii pot fi efectuate, acolo unde este cazul, de către managerul/managerii principal/principali care se ocupă de emisiune  

 

Se prevede că procedura de selectare a companiilor specializate se va desfășura conform practicilor internaționale. Criteriile de selecție pot include, după caz, elemente de evaluare cantitative și calitative.

 

Criteriile de selectare a managerului pot include: propunerea aferentă structurii emisiunii (valută, scadență, tipul cuponului, răscumpărare etc.), costuri, cheltuieli și comisioane, detalii de preț și calendarul emisiunii, gestionarea riscului aferent emisiunii înainte și după tranzacție, strategia de lansare a emisiunii, capacitatea de distribuție a emisiunii către potențialii investitori, reputația băncilor, istoricul și experiența privind finalizarea tranzacțiilor similare ale emitenților suverani, activitatea pe piața primară și secundară a valorilor mobiliare de stat, performanța pe diverse piețe ca dealer primar și alți factori relevanți luați în considerare de emitent.

 

Selecția companiilor specializate, conform Regulamentului, se va realiza conform procedurilor detaliate stabilite prin ordin al ministrului finanțelor. MF va analiza și va evalua toate ofertele primite. Procesul de selecție poate include și o etapă intermediară, prin întocmirea unei liste „scurte” de ofertanți, cu care au loc negocieri în vederea îmbunătățirii ofertelor depuse inițial și care a fost aprobată de MF. Decizia finală în baza rezultatelor evaluării este aprobată de către ministrul finanțelor.

 

În vederea întocmirii documentației pentru emisiune și a stabilirii momentului oportun pentru lansarea emisiunii pe piețele internaționale, MF, în cooperare cu companiile specializate selectate, va monitoriza constant evoluția piețelor financiare internaționale. În funcție de specificul fiecărei tranzacții, vor putea fi desfășurate, după caz, următoarele acțiuni: pregătirea sau actualizarea prezentării de țară, organizarea întâlnirilor dintre companiile specializate și instituțiile reprezentative ale statului, în scopul efectuării unei evaluări financiare (due diligence), promovarea emisiunii prin organizarea de prezentări (road-show-uri) în centrele financiare recomandate, negocierea documentației contractuale și stabilirea termenelor și condițiilor financiare precum: cuponul, randamentul, prețul, taxele aferente, dacă acestea nu erau deja stabilite.

 

În vederea organizării plasării valorilor mobiliare de stat pe piețele internaționale, MF ar putea încheia contracte cu agențiile de rating pentru evaluarea emisiunii.

 

Regulamentul stipulează că în funcție de condițiile pieței financiare și ținând cont de nevoile de finanțare a deficitului bugetar și de refinanțare a datoriei de stat, valorile mobiliare de stat lansate pe piețele internaționale vor putea fi redeschise sub rezerva justificării oferite de Ministerul Finanțelor. În mod similar, procedurile de răscumpărare anticipată și redeschidere a valorilor mobiliare de stat vor fi stabilite de MF.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova

895 views

The date of publishing:

14 April /2023 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

piata externa | valori mobiliare | intermediere | datoria de stat

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon