News

Programul de dezvoltare a controlului financiar public intern pentru anii 2024-2027, elaborat

Asigurarea utilizării fondurilor publice conform principiilor de bună guvernare, prin implementarea controlului intern managerial și a auditului intern în entitățile publice, pe baza standardelor și bunelor practici ale Uniunii Europene, este obiectivul general al Programului de dezvoltare a controlului financiar public intern pentru anii 2024-2027 (Program), proiectul căruia a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței secretarilor generali de stat din 11 decembrie curent.

 

În afirmația autorilor proiectului, noul document de politici publice va încerca să rectifice tendințele de birocratizare ale aparatului administrativ. Acțiunile de intervenție privind controlul intern managerial, stabilite în Program, au drept scop accelerarea tranziției către răspunderea managerială, punând în prim plan îmbunătățirea managementului performanței entităților publice de la toate nivelurile.

 

Se preconizează că procedurile și mecanismele de control intern, deși trebuie să fie foarte clare și bine descrise, nu ar trebui să ducă la o centralizare decizională, bazată pe verificări și inspectări constante, ci dimpotrivă urmează să creeze un mediu potrivit pentru delegarea responsabilității, autorității și asigurării unui proces transparent și incluziv de luare a deciziilor la nivelul fiecărei autorități publice.

 

Concomitent, se propune consolidarea auditului intern prin dimensionarea adecvată a resurselor alocate și sporirea calității activității, creșterea competenței și profesionalismului auditorilor interni, precum și extinderea ariei de acoperire. În acest sens se urmărește obținerea unei funcții de audit intern capabile să contribuie la fortificarea sistemelor de guvernanță, management și gestiune a riscurilor în entitățile publice, aducând în atenția managerilor punctele slabe ale controlului intern și oportunitățile de creștere a performanței.

 

Încă un obiectiv al Programului este ca resursele publice în Moldova să fie gestionate în condiții de transparență, economicitate, eficiență, eficacitate, legalitate, etică și integritate. Pentru a îndeplini această viziune, susțin autorii proiectului, este necesară existența voinței politice pentru implementarea controlului financiar public intern și un angajament susținut la nivelul managerilor autorităților publice.

 

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

753 views

The date of publishing:

13 December /2023 08:00

Data replasarii

13 December /2023 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

control financiar

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon