News

Proiectul politicii fiscale 2025: extinderea dreptului la deducerea sumei TVA pentru mărfurile distruse urmare a SE

Ministerul Finanțelor propune, prin proiectul politicii bugetar fiscale pentru anul 2025, modificarea alin. (81) al art. 102 din Codul fiscal (CF) care, în condițiile aprobării inițiativei, va extinde dreptul la deducerea sumei TVA pentru mărfurile distruse urmare a situațiilor excepționale, definite conform Regulamentului cu privire la clasificarea situațiilor excepționale şi la modul de acumulare şi prezentare a informațiilor în domeniul protecției populației şi teritoriului în caz de situații excepționale, aprobat prin HG nr.1076/2010.

 

 

O altă modificare la art. 102 este propusă în scopul evitării ambiguităților ce apar în cazul ajustării sumei TVA în cazul modificării regimului fiscal al agentului economic în partea ce ține de ajustarea termenilor conform Standardelor Naționale de Contabilitate și Standardelor Internaționale de Raportare Financiară.

 

 

Astfel, proiectul propune expunerea în redacție nouă a alin. (7) al art. 102 din CF, conform căruia sumele TVA raportate la costuri sau la cheltuieli pe mărfurile, serviciile procurate să se deducă în cazul modificării regimului fiscal pentru livrarea mărfurilor, serviciilor, imobilizărilor corporale și necorporale în procesul desfășurării activității de întreprinzător din scutit de TVA fără drept de deducere în impozabil sau în cazul schimbării destinației utilizării mărfurilor pentru efectuarea livrărilor impozabile în locul livrărilor scutite de TVA fără drept de deducere.

 

 

Conform proiectului se vor putea deduce sumele TVA în mărimea atribuită anterior la costuri sau la cheltuieli pentru stocurile de mărfuri rămase, iar pentru imobilizările corporale (inclusiv în curs de execuție) şi imobilizările necorporale – în mărimea sumei TVA aferente valorii contabile, fără a lua în considerare valoarea reevaluată. Deducerea sumelor TVA în cazul modificării regimului fiscal se va efectua în perioada fiscală în care a avut loc modificarea regimului fiscal din livrare scutită de TVA fără drept de deducere în livrare impozabilă.

 

 

Noua redacție propune ca deducerea sumelor TVA în cazul schimbării destinației utilizării mărfurilor să se poată efectua la momentul utilizării mărfurilor în calitate de materie primă, materiale sau imobilizările corporale și imobilizări necorporale pentru efectuarea livrărilor impozabile în locul livrărilor scutite de TVA fără drept de deducere.

 

 

Reiterăm, că propunerile asupra proiectului vor fi acceptate până la 16 iunie curent.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

211 views

The date of publishing:

11 June /2024 08:00

Catalogul tematic

Noutăți fiscale

Tags:

raport financiar | Ministerul Finanţelor | Cod fiscal | Declaraţia privind TVA | deducere

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon