News

Promovarea antrepenoriatului 2023-2027: digitalizarea serviciilor publice și sporirea competitivității produselor locale

 

Creșterea ponderii întreprinderilor care utilizează factura electronică de la 40% la 80%, numărul total al salariaților din IMM majorat cu 350 mii și numărul întreprinderilor create în creștere cu 20% - sunt obiective ce urmează a fi realizate până în anul 2027, ca urmare a implementării Programului național pentru promovarea antrepenoriatului și creșterea competitivității 2023-2027.

 

Hotărârea Guvernului nr. 653 din 6 septembrie 2023 prin care a fost aprobat Programul menționat a fost publicată în Monitorul Oficial. Viziunea Programului național pentru promovarea antrepenoriatului și creșterea competitivității 2023-2027 este promovarea și susținerea creșterii economice sustenabile, incluzive și pregătirea țării pentru a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.

 

Astfel, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, de comun cu Guvernul Republicii Moldova, au identificat trei priorități strategice și anume: îmbunătățirea cadrului de reglementare a mediului de afaceri, facilitarea accesului la finanțare și sporirea competitivității produselor/serviciilor locale, inclusiv pe piețele externe și promovarea culturii antreprenoriale.

 

Totodată, autoritățile mizează, ca urmare a implementării acțiunilor prevăzute în Program, la sporirea ratei serviciilor publice complet digitalizate cu 40% și a procedurilor vamale complet digitalizate cu 60%.

 

O serie de măsuri se referă la obiectivul de creșterea economică sustenabilă și crearea condițiilor pentru promovarea și implementarea principiilor ESG (Mediu, Social și Guvernare). Astfel, Porgramul va contribui la reducerea emisiilor totale de gaze cu efect de seră către 2025 cu cel puţin de 71% comparativ cu nivelul anului 1990, precum și la reducerea emisiilor de carbon în creștere cu 40% către anul 2025, comparativ cu anul 2022.

 

De asemenea, se așteaptă la creșterea numărului întreprinderilor sociale de la 7 la 14 și ponderea ÎMM conduse de tineri, femei, migranți în numărul total întreprinderi finanțate de către IP ODA, în creștere cu 13 p.p.

 

În urma implementării Programului, autoritățile mai tind spre: majorarea anuală cu 10% a volumului investițiilor în rezultatul accesării creditelor de către persoane juridice, volumul de investiții în economia națională, realizată de către întreprinderile noi lansate cu suportul ODA, în creștere cu 20%,  majorarea cu 40 % a valorii mărfurilor exportate, asigurarea rentabilității capitalului propriu nu mai mic de 19% în sectorul ÎMM, numărul de elevi încadrați în învățământul dual în creștere femei cu aproximativ 50% etc.

 

Realizarea acțiunilor se va efectua din contul și în limitele alocațiilor bugetare prevăzute în bugetele autorităților responsabile de executare, precum și din contul altor surse, conform legislației.

 

Menționăm, conceptualizarea Programului a fost supusă unui amplu proces de consultare, care a implicat diferite părți interesate.

 

Hotărârea a intrat în vigoare la data publicării.

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

810 views

The date of publishing:

13 October /2023 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

digitalizare | servicii publice

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon