Questions and answers
Obligaţiile angajatorului la acordarea unui împrumut angajatului
Ce impozite se reţin şi se calculează la acordarea de către angajator a unui împrumut angajatului? Prin contractul de împrumut o parte (împrumutător) se obligă să dea în proprietate celeilalte părţi (împrumutatul) bani sau alte bunuri fungibile, iar aceasta se obligă să restituie banii în aceeaşi sumă sau bunuri de acelaşi gen, calitate şi cantitate, la expirarea termenului pentru care i-au fost date, după cum prevede art. 867 din Codul civil. În cazul când angajatorul acordă salariatului un împrumut, ...
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
This article is intended only for subscribed users. For subscribe you need to select the subscription
I am subscriberThe account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
Dear user
For further improvements, please write a feedback about the quality and availability of the services provided from the site and user interface.
7517 views
The date of publishing:
20 July /2018 17:20
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
imprumut | facilitati | angajat | angajator
12 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.
Lidia Buzdugan
27 February /2019 10:06
Ce formule contabile se va reflecta in contabilitate??? si cum va fi declarata in VEN12?
Marina Damaschin
27 February /2019 10:43
Lidia Buzdugan
Dna Lidia, bună ziua! Vă recomandăm să citiți seria de articole despre VEN 12, publicate de publicație anterior, elaborate de autorul Marina Brihuneț
Aici aveți prima parte
Materialele au fost publicate în perioada 13-20 februarie în rubrica Contabilitate practică. Mulțumim
Lidia Buzdugan
28 February /2019 12:59
Marina Damaschin
Multumesc!!!dar ca formule contabile cum se indica facilitate de la imprumut fara dobinda?
Marina Damaschin
05 March /2019 13:43
Lidia Buzdugan
Dna Lidia, vă recomandăm să consultați și SNC
Lidia Buzdugan
27 February /2019 10:06
Totodata apar un sir de intrebari
BDO MOLDOVA
30 July /2018 11:33
Buna ziua!
Ne cerem scuze pentru insistenta noastra, dar subiectul impunerii cu prime AOAM si contributii sociale a facilitatii acordate de patron de la art.19 lit.d) CF este unul important si argumentele invocate, inclusiv in lumina ultimor completari efectuate de autor la articolul publicat, sint juridic nefondate. Baza juridica fiscala, in articolul discutat este invocata ca si sursa de drept, ceea ce nu este e fapt, mai ales ca ea insasi la punctul 36.1.1.2 nu contine niciun argument juridic in baza carui principiu unele sau alte facilitati acordate de patron sint considerate obiect al impunerii cu prime AOAM si contributii sociale, ceea ce contravine principiului transparentei impunerii.
Autorul invoca ca suma dobinzii determinata reiesind din diferenta pozitiva dintre rata de baza a BNM si rata dobinzii calculata la imprumutul acordat de angajator salariatului este un drept al salariatului, de aceea reprezinta, in sensul Legii cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală «alte drepturi», ceea ce serveste drept temei de impunere cu prime AOAM. Diferenta pozitiva a dobinzii stabilita de art.19 lit.d) CF nu este drept subiectiv, pentru ca un drept subiectiv presupune posibilitatea subiectului activ de a avea o anumită conduită, în limitele prevăzute de lege si de a pretinde, în limitele stabilite de lege, subiectului pasiv să aibă o conduită corespunzătoare (să dea, să facă ori să nu facă ceva), inclusiv de a recurge la concursul forţei de constrângere a statului, dacă dreptul este nesocotit sau încălcat. Despre ce drept al salariatuluo poate fi vorba in cazul diferentei pozitive de suma a dobinzii stabilite de angajator in comparatie cu rata stabilita BNM?!
In ce priveste contributiile sociale, reiteram ca principiul de impunere, utilizat de autoritatile fiscale, conform caruia se impoziteaza cu contributii sociale tot ce ceea ce nu este scutit conform Anexei nr.5 la Legea bugetului AS, este eronat. Nici in aplicarea legislatiei fiscale autoritatile fiscale nu aplica asa argument. Doar nu se impoziteaza totul ce nu este scutit prin art.20 CF! Se impoziteaza ceea ce constituie OBIECT AL IMPUNERII, daca prin norme speciale nu este scutit. Acesta este principiul general de aplicare a normelor de drept — mai intii constatam daca un venit/drept este obiect al impunerii, dupa care stabilim daca acesta este sau nu scutit de impozitare, pentru ca nu poti sa scutesti de impunere ceva ce nu nici nu este obiect al impunerii. Prin urmare, daca diferenta pozitiva de suma a dobinzii nu este «alta recompensa» (suma platita salariatului/drept al salariatului...), aceasta nu este obiect al impunerii, prin urmare ea nici nu are de ce sa fie scutita prin anexele la Legea bugetului AS.
Pentru a evita aceasta corespondenta fara efect, Va rugam sa stabilim o sedinta comuna intre mediul privat interesat de subiectul dat si reprezentantii autoritatii fiscale, de asigurari sociale si medicale, ca sa lamurim acest aspect.
Multumim pentru intelegere!
Cu respect,
Diana Danilevici
Legal & Tax Manager
BDO AUDIT & CONSULTING SRL
022 90 23 00
Marina Damaschin
30 July /2018 13:17
BDO MOLDOVA
Aspectele date au fost înaintate Serviciului Fiscal de Stat pentru expunerea poziției oficiale