The agricultural sector

Reabilitarea sectorului zootehnic, fortificarea serviciilor de medicină veterinară și sporirea accesului la servicii de irigare

În Republica Moldova urmează a fi lansat Proiectul de Investiții în Guvernanță, Creștere și Reziliență a sectorului agricol (AGGRI), ce are drept scop oferirea de suport privind dezvoltarea incluzivă, orientarea spre piață și reziliența la schimbările climatice a sectorului agricol din țară.  Acordul de finanțare cu Banca Mondială privind lansarea Proiectului are o valoare totală de $55 mil., bani destinați pentru reabilitarea sectorului zootehnic, fortificarea serviciilor de medicină veterinară și sporirea accesului la servicii de irigare.


În acest sens, Unitatea Consoldiată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul agriculturii propune pentru consultări publice Cadrul de Management al aspectelor de Mediu şi Social (CMMS), elaborat în vederea evaluării riscurilor și impactului de implementare al proiectului de investiții. Acesta include mai multe componente, prima vizând îmbunătățirea guvernanței sectoriale și managementului cunoștințelor agricole, ce prevede activități pentru îmbunătățirea funcționării și managementului instituțiilor guvernamentale/ ale statului din sectorul agricol, de siguranță a alimentelor și cel veterinar. Respectivele activități se preconizează a fi desfășurate în mun. Chișinău.

 

Componenta II se referă la promovarea dezvoltării lanțurilor valorice pentru dezvoltare și se va axa pe fortificarea capacităților producătorilor de lapte și carne, precum și a producătorilor de culturi vegetale de a spori productivitatea acestora, creșterea nivelului de respectare a standardelor de producție și a calității produsului finit pentru comercializare.

 

Totodată, componenta III (consolidarea rezilienței prin servicii de irigare) prevede inclusiv reabilitarea Sistemelor Centralizate de Irigare (SCI) existente și construirea noii infrastructuri pentru asigurarea conexiunii dintre SCI și se va desfășura în zonele selectate gestionate și utilizate de către Asociațiile de Utilizatori de Apă (AUA) din localitățile Tudora, Caplani și Crocmaz din raionul Ștefan Vodă; satele Tețcani și Corjeuți din raionul Briceni; satele Etulia și Alexandru Ioan Cuza din UTA Găgăuzia și raionul Cahul.

 

Documentul mai include componenta IV – răspuns la situații de urgență, acțiuni ce vor fi stabilite dacă vor fi luate deciziile de realocare a finanțării pentru o situație de urgență și o componentă privind managementul proiectului.

 

Părțile interesate sunt invitate să transmită recomandări privind Cadrul de Management până la 20 martie 2023 pe adresa capmu@capmu.md.

 

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

994 views

The date of publishing:

07 March /2023 07:55

Catalogul tematic

Agricultura

Tags:

Agricultură

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon