News

Realizarea venitului asigurat în perioada concediului de maternitate nu va suspenda plata indemnizației

În perioada concediului de maternitate, prin derogare de la prevederea Codului muncii ce stabilește suspendarea contractului individual de muncă (CIM) în cazul concediului de maternitate, la cererea scrisă a salariatei, pentru durata solicitată angajatorul prin ordin (dispoziție, decizie, hotărâre) poate dispune continuarea sau reluarea activității de muncă.  Totodată, la solicitarea în scris a salariatei care activează în timpul concediului de maternitate, contractul individual de muncă se suspendă din ziua solicitării. Inițiativa legislativă ce vine cu noi condiții de stabilire a concediului de maternitate și de plată a respectivei indemnizații este înregistrată în Parlament.

 

Astfel, în cazul adoptării acesteia, Legea nr.289/2004 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale ar putea stabili expres că, în cazul concediului de maternitate, persoana își va păstra dreptul la indemnizație chiar dacă realizează venit asigurat în perioada acestui concediu. Amintim, prevederile în vigoare la momentul de față indică că, indemnizațiile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a), b), d) și g) și art. 15 alin. (1) lit. a) din Legea nominalizată se stabilesc dacă aceasta pierde, la toate unitățile în care desfășoară activități, venitul asigurat pentru întreaga perioadă a concediului medical. Respectiv, lit.d), care se referă la indemnizația de maternitate, se propune a fi exclusă.

 

Încă o noutate a proiectului este faptul că, pentru perioada concediului de maternitate care se suprapune cu perioada în care femeia a realizat venit asigurat, plata indemnizației de maternitate poate fi menținută.

 

Suplimentar, documentul vine și cu o nouă modalitate de stabilire a indemnizației de maternitate. Potrivit inițiativei, aceasta se urmează a fi calculată din venitul asigurat al unuia dintre soți, care va determina un cuantum mai mare al indemnizației de maternitate, dar va fi menținută și prevederea că soția, care se află la întreținerea soțului asigurat beneficiază de indemnizație de maternitate dacă la data acordării concediului de maternitate nu este angajată în câmpul muncii.

 

Menționăm, inițiativa urmează a fi examinată și aprobată de organul legislativ. În cazul susținerii acesteia, noile prevederi ar putea fi puse în aplicare din 1 ianuarie 2023.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Parlamentul Republicii Moldova | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1335 views

The date of publishing:

07 November /2022 07:58

Catalogul tematic

Noutăți | Asigurare socială de stat

Tags:

indemnizaţia de maternitate | concediu de maternitate | proiect de lege

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon