
News
Regimul juridic al moștenirii: ce modificări se propun?
Potrivit unor modificări operate la Codul Civil la 1 martie 2019, averea acumulată în devălmășie se împarte, după decesul unuia dintre soți și cu celelalte rude ale defunctului, iar această situație generează incertitudini cu privire la drepturile patrimoniale ale soțului supravietuitor. În lipsa unui testament, acesta poate moșteni împreună cu descendenții (copii, nepoți) sau, în lipsa acestora, cu rudele colaterale ale defunctului, ceea ce poate afecta situația sa materială.
Pentru a elimina această situație, un grup de deputați au elaborat o inițiativă legislativă, prin care se propune revizuirea reglementărilor privind moștenirea în Codul civil al Republicii Moldova, pentru a clarifica, dar și îmbunatăți unele dispoziții legale referitoare la transmisiunea succesorală, decăderea din dreptul de moștenire, statutul soțului supraviețuitor, precum și termenul de acceptare sau renunțare la moștenire. Proiectul respectiv a fost aprobat de Parlament în prima lectură în ședința din 13 martie curent.
În primul rând, se aduc clarități la procedura de decădere din dreptul de moștenire a moștenitorului nedemn. Astfel, circumstanța care constituie temei pentru decădere din dreptul de moștenire trebuie constatată de instanța de judecată, iar acțiunea privind decăderea din dreptul de moștenire a moștenitorului respectiv poate fi intentată de orice persoană în avantajul căreia poate servi înlăturarea moștenitorului nedemn, chiar dacă avantajul va surveni numai după înlăturarea altei persoane. Inițiativa mai prevede că în cazul în care, după primirea moștenirii, este declarată de instanța de judecată ca moștenitor nedemn, persoana este obligată să restituie tot ceea ce a primit ca moștenire, iar cota succesorală a persoanei decăzute din dreptul la moștenire se împarte egal între ceilalți moștenitori.
O altă propunere importantă vizează reintegrarea soțului supraviețuitor în clasa I de moștenitori legali, cu condiționarea dreptului la moștenire în funcție de durata căsătoriei. Astfel, vor face parte din clasa I de moștenitori legali descendenții defunctului și soțul supraviețuitor. Potrivit proiectului, soțul supraviețuitor care vine la moștenirea legală alături de moștenitorii de clasa I poate primi, cu titlu de preciput, în afară de cota sa succesorală, mobilierul și obiectele de uz casnic care au fost afectate folosinței comune a soților, cu exceptia cazului în care acestea sunt accesorii ale unui imobil și nu pot fi separate fără a deteriora imobilul și doar în măsura în care aceste sunt necesare pentru menținerea gospodăriei.
Conform proiectului, moștenirea se va considera acceptată când moștenitorul va depune la notarul care desfășoară procedura succesorală notarială о declarație de acceptare a moștenirii în forma autentică înainte de expirarea termenului de acceptare a moștenirii sau când moștenitorul intră în posesiunea patrimoniului succesoral. Această declarație poate fi autentificată la oricare notar sau altă persoană abilitată să autentifice acte juridice.
Se propun modificări și la termenul de acceptare al moștenirii. Dacă la moment Codul civil prevede că renunțarea la moștenire se poate face în termen de 3 luni, se propune ca termenul de acceptare al moștenirii să fie de 12 luni de la data deschiderii ei. Totodată, dacă dreptul de a accepta moștenirea apare în cazul în care ceilalți moștenitori nu о acceptă, ea trebuie acceptată în partea rămasă din termenul stabilit pentru acceptare, iar dacă această parte este mai mică de 3 luni, ea se prelungește până la 3 luni. Totuși, proiectul prevede și unele derogări pentru termenul de acceptare al moștenirii, cum ar fi: acesta curge de la data nașterii moștenitorului, dacă nașterea s-a produs după deschiderea moștenirii; de la data înregistrării decesului la organul de stare civilă, daca se face în baza unei hotăraâi judecătorești prin care se declară decesul celui care lasă moștenirea sau de la data la care moștenitorul a cunoscut sau trebuia să cunoască legătura de rudenie pe care se întemeiază vocația sa la moștenire, dacă aceasta dat este ulterioaraă deschiderii moștenirii.
Proiectul de lege reprezintă un pas important în modernizarea regimului juridic al moștenirii, aliniind legislația natională la principiile echității și certitudinii juridice. Implementarea acestuia va contribui la о aplicare mai previzibilă a normelor succesorale, protejând drepturile moștenitorilor și asigurând un echilibru între interesele acestora, se menționează în nota proiectului.
Cu detalii vom reveni pe parcursul promovării proiectului.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
E-mail *
697 views
The date of publishing:
13 March /2025 08:00
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
moştenire | codul civil
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.