
News
Regimul vamal al ZEL aliniat la Codul vamal nr. 95/2021
Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a elaborat un proiect de lege pentru modificarea unor acte normative, ce se referă la delimitarea regimului de antrepozit și de producție în zonele libere. După cum se menționează în nota informativă, proiectul este elaborat în vederea eficientizării activității Zonelor Economice Libere (ZEL) din Republica Moldova și alinierii funcționării platformelor investiționale menționate la prevederile Codului vamal nr. 95/2021, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024, implicit la prevederile din dispozițiile tranzitorii.
Codul vamal nr. 95/2021 conține o perioadă tranzitorie pentru persoanele juridice sau fizice înregistrate în calitate de rezidenți ai ZEL-urilor până la 31 decembrie 2023 (până la intrarea în vigoare a noului Cod), implicit opțiunea de a activa până la data de 1 ianuarie 2034 în conformitate cu regimul vamal existent până la intrarea în vigoare a noului Codului vamal. În acest context, în conformitate cu prevederile Codului vamal nr. 95/2021 și angajamentelor asumate în raport cu Comisia Europeană, proiectul de lege face explicită distincția dintre activitatea rezidenților înregistrați până și după intrarea în vigoare a Codului vamal menționat, în mod particular face distincția dintre genurile de activitate permise, circulația mărfurilor și impozitarea acestora.
Astfel, se propune o versiune nouă a art. 7 din Legea nr. 440/2001 ce se referă la regimul vamal al ZEL. Conform proiectului, se interzice introducerea pe teritoriul zonelor libere a mărfurilor şi altor obiecte în cazul în care comercializarea lor este interzisă de legile Republicii Moldova sau de acordurile internaționale la care Moldova este parte, precum şi în cazul în care acestea prezintă pericol pentru alte mărfuri şi obiecte din zona liberă, pun în pericol starea morală şi securitatea publică nu corespund normelor şi regulilor ecologice și sanitaro-igienice prevăzute de legislație și cerințelor de calitate stabilite de legislație.
Totodată, se permite rezidenților scoaterea din zona liberă a deșeurilor fără depunerea declarației vamale în scopul distrugerii, prelucrării sau depozitării (înhumării) acestora conform legislației în vigoare. În acest sens, Serviciul Vamal va asigura supravegherea procedurii de distrugere , de prelucrare sau de depozitare (înhumare) şi va asigura evidența simplificată a operațiunilor în cauză. Deșeurile generate în procesul de producție și procesele conexe, inclusiv deșeuri electrice, electronice, baterii și acumulatori, uleiuri uzate sau ambalaje de orice tip, sunt asimilate cu cele de origine din Republica Moldova. Scoaterea acestor deșeuri de pe teritoriul zonelor libere pe restul teritoriului vamal al țării în scopul distrugerii, prelucrării/reciclării sau valorificării la întreprinderile specializate nu se va considera import, ci livrare impozabilă cu eliberarea facturii fiscale fără depunerea declarației vamale.
Conform propunerilor, persoanele fizice sau juridice înregistrate în calitate de rezident al zonei libere până la data de 31 decembrie 2023, care n-au optat pentru regimul vamal reglementat de Codul vamal nr. 95/2021, pot aplica o serie de prevderi, printre care:
- Mărfurile (serviciile) aflate în ZEL până la momentul traversării hotarelor ei au regim de circulație liberă și se transmit de la un rezident la altul fără perfectarea declarației vamale. Circulația mărfurilor între teritoriile aceleiași zone libere are loc în baza documentelor de însoțire, fără depunerea declarației vamale, în conformitate cu procedura stabilită de către Serviciul Vamal;
- Livrările de mărfuri (servicii) în ZEL de pe restul teritoriului vamal al Republicii Moldova și livrările de mărfuri (servicii) din zona liberă pe restul teritoriului vamal al RM se efectuează în baza unei singure declarații vamale, care se depune la postul vamal al zonei libere;
- Până la data de 31 decembrie 2028, sunt scutite de taxa vamală mărfurile produse în zona economică liberă introduse pe restul teritoriului vamal al RM, precum și mărfurile care nu au fost prelucrate suficient în zona economică liberă, introduse pe restul teritoriului vamal al RM, în partea ce se referă la mărfurile străine plasate în zona economică liberă însoțite de o dovadă de origine preferențială și mărfurile autohtone care au fost utilizate pentru producerea mărfurilor care nu au fost prelucrate suficient;
- Începând cu 1 ianuarie 2029, în cazul apariției unei datorii vamale pentru unele mărfuri, cuantumul taxei vamale corespunzătoare acestei datorii se determină, la cererea declarantului, pe baza clasificării tarifare, a valorii în vamă, a cantității, a naturii și a originii mărfurilor plasate sub regimul de zonă economică liberă la momentul acceptării declarației vamale privind aceste mărfuri;
- Mărfurile, mijloacele fixe și obiectele de mică valoare uzate care, anterior, au fost plasate în zona liberă vor fi plasate în libera circulație pe baza valorii reziduale sau celei stabilite în baza expertizei efectuate de către Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova sau de alte entități;
- ect.
Pentru persoanele fizice sau juridice înregistrate în calitate de rezident al zonei libere după data de 1 ianuarie 2024, desfășurarea activității economice în zona liberă, circulația mărfurilor (serviciilor) și datoria vamală, vor fi reglementate de către Codul vamal nr. 95/2021. Totodată, conform proiectului, la încetarea activității zonei (subzonei) libere, precum și în cazul revocării statutului de rezident până la încetarea activității zonei (subzonei) libere, rezidentul sau fostul rezident plasează mărfurile, introduse anterior, sub alt regim vamal sau destinație vamală în conformitate cu legislația în vigoare. Stocurile de mărfuri aflate în depozitare se plasează la valoarea în vamă indicată în declarațiile vamale de plasare sub destinația de zonă liberă, iar mărfurile aflate în folosință (activele materiale pe termen lung) – la valoarea inițială, corectată sau reevaluată, diminuată cu uzura acumulată (valoarea de bilanț).
Zonele economice libere (ZEL), instituite în conformitate cu legea nr. 440/2001 cu privire la zonele economice libere, au fost create în scopul accelerării dezvoltării social-economice a anumitor teritorii și a economiei naționale în ansamblu prin atragerea investițiilor autohtone și străine, implementarea tehnicii și tehnologiilor moderne, dezvoltarea producției orientate spre export, aplicarea experienței avansate din domeniul producției și a managementului, și crearea locurilor de muncă. Pe teritoriul Republicii Moldova activează 6 zone economice libere (zone ale antreprenorialului liber), care conform situației de la 1 ianuarie 2025, raportau următorii indicatori economici: numărul rezidenților – 256; stocul de investiții realizate de către rezidenți – $ 618,5 mil.; numărul angajaților rezidenților – 14.254 persoane și valoarea totală a impozitelor și altor plăți obligatorii – 1162,2 mil. lei.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
E-mail *
195 views
The date of publishing:
07 May /2025 07:55
Catalogul tematic
Noutăți | Codul vamal
Tags:
consultari publice | rezident zel | regim vamal | Codul vamal
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.