News

„Registrul garanțiilor reale mobiliare”: sistemul informațional va fi modernizat

Executivul, în cadrul ședinței din 29 aprilie curent, a susținut Hotărârea Guvernului cu privire la aprobarea Conceptului Sistemului informațional „Registrul garanțiilor reale mobiliare” (SI RGRM), obiectivul principal al căruia constă în crearea unui sistem centralizat, accesibil online, care va elimina birocrația și va asigura transparența datelor referitoare la garanțiile reale mobiliare.

 

În cadrul dezbaterilor pe marginea proiectului a fost subliniat că versiunea actuala a SIA „Registrului garanțiilor reale mobiliare”, instituit în temeiul HG nr.142/2016 și HG nr. 210/2016 (urmează a fi abrogate odată cu intrarea în vigoare a noilor reglementări),) este învechită, ceea ce împiedică atât întreținerea eficientă, cât și dezvoltarea continuă a sistemului. Această situație impune necesitatea unei înlocuiri, modernizări complete a tehnologiei, pentru a garanta un sistem sustenabil, modern și adaptat cerințelor IT actuale.

 

Printre obiectivele urmărite prin implementarea noului SI RGRM sunt evidențiate simplificarea și eficientizarea înregistrării garanțiilor reale mobiliare prin intermediul unui registru electronic, eliminând fluxurile de lucru pe suport de hârtie; îmbunătățirea urmăririi și securității datelor, prin platformă unică și bine protejată, care va asigura corectitudinea informațiilor despre bunurile mobile gajate; sprijinirea înregistrării automate a datelor referitoare la bunurile mobile gajate, oferind acces la aceste informații nu doar notarilor și instituțiilor financiare, ci și cetățenilor și altor entități juridice interesate.

 

Totodată, va fi asigurată creșterea transparenței și responsabilității, prin asigurarea accesului public la datele referitoare la garanțiile reale mobiliare; facilitarea accesului la credite, prin sprijinirea utilizării bunurilor mobile drept garanții, contribuind la stimularea creșterii economice prin acces îmbunătățit la finanțare; reducerea riscurilor de creditare și a fraudelor, prin înregistrarea transparentă și accesibilă a datelor, prevenind utilizarea multiplă a unui activ ca garanție și diminuând riscul de fraudă etc.

 

Elementele noi, aduse de noul concept al sistemului, prevăd că SI RGRM va asigura interoperabilitate extinsă prin conectarea cu alte sisteme guvernamentale prin platforma MConnect, facilitând schimbul de date cu aplicații precum MNotify, MLog, MPower, MCabinet și Portalul datelor guvernamentale deschise, iar datele din registru vor fi accesibile publicului printr-o interfață digitală simplificată, care va permite consultarea rapidă și ușoară a informațiilor referitoare la garanțiile reale mobiliare.

 

Se mai prevede că registrul va permite autorităților publice, inclusiv celor cu competențe în domeniul fiscal, instanțelor de judecată și altor instituții să aibă acces direct și neîngrădit la datele privind gajurile. Aceasta va sprijini procedurile juridice și fiscale care implică garantarea creanțelor cu bunuri mobile.

 

Conform estimărilor preliminare, bugetul pentru implementarea SI constituie 2,5 mil. lei. Proiectarea, dezvoltarea și desfășurarea sistemului vor fi asigurate din fonduri oferite de Banca Mondială. Costurile ulterioare de găzduire, administrare și mentenanță vor fi asigurate din contul bugetului de stat. Se preconizează că o parte a acestor costuri vor fi compensate urmare a colectării tarifelor de acces la serviciile registrului pentru utilizatorii privați.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

334 views

The date of publishing:

02 May /2025 07:56

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

Registrul garanțiilor reale mobiliare

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon