News

Regulamentul privind funcționarea posturilor fiscale. Noi prevederi au intrat în vigoare

În Monitorul Oficial din 9 mai curent a fost publicat Ordinul Serviciului Fiscal de Stat nr. 236 din 23 aprilie curent prin care a fost modificat și completat Regulamentul privind funcționarea posturilor fiscale, aprobat prin Ordinul SFS nr. 665/2012.

 

Astfel, la instituirea postului fiscal, funcționarul fiscal urmează informeze contribuabilul (reprezentantului acestuia sau persoanei cu funcție de răspundere) și/sau subdiviziunii (reprezentantului sau persoanei cu funcție de răspundere a acesteia) la care este instituit postul fiscal, despre instituirea acestuia, prin înmânarea Ordinului SFS privind instituirea postului fiscal, Ordinului privind desemnarea funcționarului fiscal responsabil de monitorizarea postului fiscal, a copiei Deciziei privind inițierea controlului fiscal, precum și alte documente aferente postului fiscal. În cazul imposibilității înmânării, documentele menționate se comunică contribuabilului conform prevederilor art. 131 alin. (11) din Codul fiscal, iar după caz se va perfecta și se va comunica citația privind necesitatea prezentării actelor necesare instituirii postului fiscal, în conformitate cu prevederile Ordinului SFS nr. 196/2024 cu privire la aprobarea formularelor de citații.

 

Conform Regulamentului, unul din riscurile sporite de tăinuire a veniturilor din vânzări real înregistrate este considerat atunci când în cadrul controlului fiscal prin metoda de verificare faptică a fost stabilită lipsa sau surplus de mărfuri, în valoare ce depășește 10% din valoarea livrărilor/procurărilor înregistrate conform datelor evidenței contabile la momentul inițierii inventarierii. Prin modificările publicate, valoarea respectivă a fost majorată la 20%.

 

Regulamentul a mai fost completat cu un pct nou, conform căruia în cazul în care contribuabilul monitorizat utilizează în activitatea sa serviciul SIA „e-Factura”, la solicitarea contribuabilului, funcționarul fiscal a oferi accesul persoanei responsabile din cadrul întreprinderii la serviciul SIA „e-Factura” și va verifica săptămânal prin contrapunerea tranzacțiilor monitorizate și cele înregistrate în Sistemul Informațional al SFS.

 

De asemenea, prevederile mai stabilesc că în cazul în care un contribuabil este monitorizat prin prisma postului fiscal de mai multe subdiviziuni din cadrul Direcției responsabile de monitorizarea postului fiscal, generalizarea acțiunilor de control se va efectua de subdiviziunea stabilită de conducerea Direcției.

 

Totodat, în cazul identificării, pe durata funcționării postului fiscal, a unor tranzacții care constituie obiectul unei contravenții sau infracțiuni, funcționarul fiscal responsabil de monitorizare nu va autoriza efectuarea acestora. În cazul în care situația este de competența SFS, funcționarul fiscal va întocmi o notă în adresa Direcției generale conformare sau, după caz, Direcției generale antifraudă, pentru examinarea și soluționarea cazurilor, cu anexarea actelor și documentelor confirmative.

 

Noile prevederi au intrat în vigoare la data publicării, respectiv, 9 mai.

 

Precizăm, postul fiscal se creează de organul fiscal în scopul prevenirii şi depistării cazurilor de încălcare fiscală, inclusiv a cazurilor de eschivare de la stingerea obligaţiilor fiscale, precum şi în scopul exercitării altor atribuţii de administrare fiscală.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Serviciul Fiscal de Stat | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

486 views

The date of publishing:

13 May /2025 07:55

Catalogul tematic

Noutăți fiscale

Tags:

Ordinul SFS | post fiscal

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon