News

Restituirea TVA aferentă procurărilor de mărfuri și servicii pentru tranzacțiile înregistrate începând cu 1 ianuarie 2023

Capitolul 3 Titlul III din Codul fiscal (Modul de calculare şi achitare a TVA) urmează a fi suplinit cu noi prevederi, care se referă la restituirea TVA aferentă procurărilor de mărfuri și servicii.

 

Astfel, CF urmează a fi completat cu art. 1016, includerea căruia a fost susținută de Parlament în cadrul votului exprimat pentru aprobarea în I lectură a proiectului politicii fiscale și vamale pentru anul 2023.

 

Noul articol este propus în următoarea redacție:

 

„ (1) Acțiunea prezentului articol se extinde asupra subiecților impozabili, înregistrați în calitate de plătitori de TVA, ce documentează tranzacțiile prin SIA ”e-Factura” și/sau bonurile fiscale emise de echipamentele de casă și control, conectate la SIA ”MEV” prin  care dispun de depășirea  sumei TVA aferentă procurărilor (inclusiv TVA aferentă importurilor), față de suma TVA aferentă livrărilor, pentru tranzacțiile înregistrate începând  cu 1 ianuarie 2023.

 

(2) Se acceptă spre restituire pentru fiecare perioadă fiscală, separat, suma TVA determinată ca diferența dintre suma TVA aferentă  procurărilor și suma TVA aferentă livrările efectuate, în limitele sumei și condițiilor stabilite de Guvern. Suma TVA destinată deducerii în perioada ulterioară se va diminua cu suma TVA solicitată spre restituire conform prezentului articol.

 

(3) Modul de restituire a TVA și consecutivitatea stingerii  sumelor TVA aferente livrărilor din contul sumelor TVA deduse se aprobă de Guvern. Restituirea TVA se efectuează într-un termen ce nu depășește 45 de zile din data depunerii cererii, iar în cazul contribuabililor care au depus dezacord împotriva actului de control – într-un termen ce nu va depăși 60 de zile de la data depunerii cererii de restituire.

 

(4) Restituirea TVA conform prezentului articol se efectuează subiectului impozabil în contul stingerii restanțelor față de bugetul public național, iar în lipsa restanțelor, la cererea subiectului impozabil, în contul viitoarelor obligații ale acestuia față de bugetul public național sau la contul bancar și/sau contul de plăți al subiectului impozabil respectiv”.

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1202 views

The date of publishing:

12 December /2022 13:44

Catalogul tematic

Noutăți fiscale

Tags:

politica bugetar-fiscala | restituirea TVA

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon