News

Retragerea asociatului din cadrul SRL

Asociatul care deține mai puțin de 33% din cuantumul capitalului social se poate retrage din societate oricând, fără consimțământul asociaților. Legea nr. 135/2007 privind societățile cu răspundere limitată a fost completată cu un articol nou ce se referă la retragerea asociatului.

 

În Monitorul Oficial din 22 august curent a fost publicată Legea nr.229 din 31 iulie 2023 pentru modificarea unor acte normative (reglementarea relațiilor dintre asociații/fondatorii societăților comerciale.

 

Astfel, asociatul retras beneficiază de valoarea de retragere a părții sale sociale, determinată proporțional în raport cu valoarea de bilanț a activelor nete ale societății la data depunerii notificării de retragere.

 

Notificarea de retragere se depune la administratorul societății, care, în decurs de 15 zile, eliberează asociatului certificatul privind valoarea de retragere, la care se anexează calculul respectiv. La cererea asociatului, societatea îi va prezenta documentele justificative utilizate la efectuarea calculului.

 

Totodată, asociatul retras depune cererea și notificarea de retragere la organul înregistrării de stat și se consideră retras de la data radierii lui din Registrul de stat al persoanelor juridice. Societatea achită valoarea de retragere în termenul și modul convenite de asociați, dar nu mai târziu de 3 ani de la data radierii asociatului din Registrul de stat al persoanelor juridice. Plata ratelor de retragere nu poate constitui într-o lună mai mult de 5% din valoarea de bilanț a activelor nete.

 

 

Legea va intra în vigoare la 2 luni după publicarea în Monitorul Oficial, respectiv, la 22 octombrie curent.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1133 views

The date of publishing:

23 August /2023 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

retrageri de capital | asociații SRL | capital social

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon