Insolvency

Rezervarea sumelor din masa debitoare: cum, când și pentru cine?

În ultimul timp tot mai multe persoane, mai ales tinere, se avântă în desfășurarea activității de antreprenoriat și după, cum e și firesc, nu toți ajung la succesul scontat. În multe cazuri întreprinderile intră în insolvabilitate și nu neapărat din cauza circumstanțelor obiective, dar cel mai des din cauza necunoașterii multor aspecte legale legate de activitatea inițiată.

 

Important pentru un antreprenor, în primul rând să se informeze permanent în domenii ce țin de activitatea sa, dar și în domenii ce țin de gestionarea eficientă a unei afaceri. Totuși, dacă tot mai des unele întreprinderi intră în insolvabilitate, urmează să vedem cum ne putem asigura restituirea banilor de la debitorul insolvabil.

 

Respectiv, dacă creditorul deține o datorie debitoare care:

  1. este pecuniară  (după  cum reiese din art. 2 al Legii insolvabilității nr. 149/2012, incapacitatea de plată constituie situația financiară a debitorului, caracterizată prin incapacitatea lui de  a-şi executa obligațiile pecuniare scadente, inclusiv obligațiile fiscale[1]);
  2. are o valoare mai mare de 10 salarii medii pe economie
  3. Depășește 60 de zile de la scadență[2];

 

Debitorul poate fi prezumat a fi în incapacitate de plată.

În acest caz , creditorul este în drept să-și recupereze creanțele în mod colectiv prin intermediul  procedurilor stabilite de Legea insolvabilității.

Este important de menționat că potrivit art. 53 (3) din Legea nr. 149/2012, ”Îndreptățit să participe la procedurile de insolvabilitate este acel creditor care a formulat și căruia i s-a validat, total sau parțial, o cerere de înaintare a creanței prin includere în tabelul definitiv al creanțelor ...”

 

Potrivit art. 145 din  Legea nr. 149/2012, „creditorul care nu şi-a înaintat creanțele este decăzut din dreptul de a participa la distribuirile de sume în cadrul procedurii de restructurare şi/sau al procedurii falimentului”, iar reieșind din art. art. 140 alin. (3) Legea nr. 149/2012 ,, creanțele neconfirmate prin cerere de admitere a creanței nu se includ în tabelul definitiv al creanțelor şi nu se satisfac conform procedurii stabilite de prezenta lege”.

 

Astfel, creditorul poate interveni în procedura de insolvabilitate a debitorului prin:

  1. Depunerea unei cereri introductive (art. 18 Legea nr. 149/2012,)
  2. Alăturarea la cererea introductivă prin referință (art. 28  (6) Legea nr. 149/2012,)
  3. Depunerea unei cereri de admitere a creanțelor  (art. 29 (2) Legea nr. 149/2012)
  4. Înaintarea cererii de validare a creanțelor (art. 140 (1) Legea nr. 149/2012.

 

Este important de reținut că intervenirea în procedura de insolvabilitate prin căile indicate mai sus, nu asigură recuperarea creanțelor de la debitorul insolvabil. Creditorul trebuie să aibă un rol activ și să intervină pe tot parcursul procedurii de insolvabilitate. Astfel, pentru a fi validată creanța, aceasta trebuie să:

  1. fie înaintată în procedura de insolvabilitate;
  2. fie admisă de către administratorul insolvabilității/lichidator prin includerea în tabelul definitiv;
  3. nu fie contestată de nici un creditor până la ședința de validare a creanțelor.

 

Ce se întâmplă dacă creanța a fost contestată, iar masa debitoare este în curs de valorificare, cum ne asigurăm că ni se va rezerva suma contestată?

 

Potrivit art. 150 (1), (4) Legea nr. 149/2012, ”distribuția către creditori se face în funcție de existența mijloacelor în conturile de acumulare cu condiția că a avut loc ședința de validare a creanțelor.

 

Potrivit alin (3) același articol, ”la fiecare 3 luni, calculate de la data la care începe valorificarea masei debitoare, administratorul/lichidatorul prezintă comitetului creditorilor spre aprobare un raport asupra fondurilor obținute din valorificare și din încasarea de creanțe și un plan de distribuție între creditori.”

 

Nu e neapărat ca distribuția să fie executată la intervale de 3 luni, ea poate avea loc imediat după parvenirea sumelor în masa debitoare.

 

Potrivit art. 144 (4) Legea nr. 149/2012,”creanţele față de care au fost admise contestațiile se iau în calcul la elaborarea planului de distribuire intermediară prin rezervarea lor din masa debitoare, în condițiile stabilite la art. 152”.

 

Conform art. 151 (1) Legea nr. 149/2012, ”după aprobarea de către comitetul creditorilor, planul de distribuție se depune imediat în instanță de insolvabilitate, prin grija administratorului/ lichidatorului, care este obligat să notifice despre acest fapt fiecare creditor.

 

Reieșind din prevederile art.152 (1) Legea nr. 149/2012, ”creditorul a cărui creanță a fost contestată și/sau admisă cu titlu provizoriu în tabelul de creanțe sau a cărui creanță a fost contestată, iar contestația a fost admisă trebuie să aducă administratorului/lichidatorului, în termen de 15 zile din data primirii notificării despre înregistrarea planului de distribuție în instanță, dovada faptului că această creanță este trecută în tabelul de creanțe cu titlu provizoriu și că refuzul validării a fost contestat sau însăși creanța a fost contestată și/sau dovada faptului că procedura de confirmare a creanței este intentată sau că procesul pendinte a fost preluat.”

 

Respectiv, reieșind din cumulul normelor enunțate, creditorul a cărui creanță nu a fost validată sau a fost validată parțial,  este în drept să solicite de la administratorul insolvabilități/ lichidator rezervarea sumelor nevalidate prezentând:

  1. dovada faptului că această creanță este trecută în tabelul de creanțe cu titlu provizoriu și că refuzul validării a fost contestat sau însăși creanța a fost contestată. Se referă la următoarele situații:
  1. În cazul în care creanța înaintată nu a fost admisă de către administratorul insolvabilității/lichidator în tabelul definitiv, creditorul poate contesta neadmiterea creanței sale. În cazul în care instanța a respins contestația, creditorul urmează să solicite validarea creanței sale cu titlu provizoriu și să conteste încheierea de respingere a contestației. Astfel, creditorul va prezenta administratorului insolvabilității/lichidatorului 2 acte: faptul că creanța a fost admisă cu titlu provizoriu și că încheierea instanței de insolvabilitate privind respingerea contestației a fost contestată cu recurs. Rezervarea masei debitoare va avea loc până la soluționarea irevocabilă a contestației.
  2. În cazul în care creanța  înaintată de creditor a fost admisă de către administratorul insolvabilității/lichidator în tabelul definitiv, dar a fost contestată de un alt creditor, aceasta nu va fi validată în partea contestată. În cazul în care instanța de insolvabilitate a admis contestația și a respins cererea de validare a creanțelor, creditorul urmează să solicite validarea cu titlu provizoriu a creanței sale neadmise până la soluționarea irevocabilă a contestației și să conteste încheierea de admitere a contestației  și respingere a cererii de validare a creanțelor. Astfel, creditorul va prezenta administratorului insolvabilității/lichidatorului 2 acte: faptul că creanța a fost admisă cu titlu provizoriu și că încheierea instanței de insolvabilitate privind admiterea contestației a fost contestată cu recurs. Rezervarea va avea loc până la soluționarea irevocabilă a contestației.
  1. dovada faptului că procedura de confirmare a creanței este intentată sau că procesul pendinte a fost preluat. Se referă la situațiile când creanța deja a fost respinsă irevocabil spre validare, din motivul existenței unui litigiu de drept, respectiv creditorul are opțiunea de a merge În instanța de judecată de drept comun pentru a-și apăra dreptul său de recuperare a mijloacelor financiare, sau dacă această acțiune a fost intentată până la intentarea procedurii de insolvabilitate față de debitor, să reia procesul pendinte suspendat.

 

Termenul pentru prezentarea actelor enumerate mai sus este de 15 zile din momentul în care administratorul insolvabilității/lichidatorul a notificat creditorul despre depunerea în instanță a planului de distribuție intermediară.

 

Notificarea are loc conform art. 6  (4) Legea nr. 149/2012, potrivit căruia  ”notificările și înștiințările se fac prin scrisori recomandate, iar în cazurile expres prevăzute de prezenta lege și prin publicare în registrul cauzelor de insolvabilitate.” Informarea creditorilor se referă doar la cota de distribuție pe rang și nu la suma spre distribuire (art. 157 Legea nr. 149/2012).

 

Conform art. 152 (2), (3)  Legea nr. 149/2012 ”dacă dovada consemnată la alin. (1) se prezintă administratorului/ lichidatorului în termen, partea din masa debitoare care ar acoperi creanța este rezervată spre distribuție, care se va efectua după soluționarea litigiului. Dacă dovada consemnată la alin. (1) nu este prezentată la timp, creanța nu se ia în considerare la distribuție.”

 

În cazul în care creditorul prezintă actele enumerate mai sus, administratorul/lichidatorul va modifica planul de distribuție (art. 155 Legea nr. 149/2012). Creanțele rezervate sunt satisfăcute cu prioritate la următoarea distribuție, astfel încât să fie egalați creditorii lor de același rang.

 

Totodată, creditorii, potrivit art. 156 Legea nr. 149/2012,  pot contesta planul de distribuție în instanța de insolvabilitate în termen de 7 zile din data notificării. Creditorul, a cărui creanță nu a fost validată în cadrul procedurii de insolvabilitate nu va putea contesta planul de distribuție, chiar dacă a solicitat rezervarea sumelor din masa debitoare.

 

Această afirmație reiese din art. 53 (3) Legea nr. 149/2012, care determină că creditorul a cărui creanță nu a fost validată, nu va putea participa la procedurile de insolvabilitate.

 

Sumele rezervate, devenite ulterior libere (prin nevalidarea irevocabilă a creanțelor contestate sau neadmise), se vor distribui la următoarea distribuție sau cel târziu la distribuția finală către creditorii validați.

 

_______________

[1] Potrivit Deciziei Curții Constituționale nr. 122/2019, cuvântul „pecuniar” este sinonimul cuvântului „bănesc”,  iar expresia „obligație pecuniară” este sinonimă cu expresia „obligație bănească”, fapt care rezultă din art. 2 al Legii 149/2012  în care se definește obligaţia pecuniară ca obligaţie a debitorului de a plăti creditorului o anumită sumă de bani pe baza unui contract sau a unei obligaţii extracontractuale.

[2] Conform art. 2 din Legea nr. 149/2012,  incapacitatea de plată este prezumată în cazul în care debitorul înregistrează datorii ... și este în întârziere de plată mai mult de 60 de zile.

 

Articolul este elaborat de CNII „MOLDINSOLV”

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

200 views

The date of publishing:

16 April /2025 14:57

Catalogul tematic

Insolvabilitate

Tags:

creanta | debitori | creditor | insolvabilitate

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon