News

SFS va efectua controlul respectării normelor privind decontările în numerar

Instituirea unui cadru normativ care va reglementa normele de efectuare a tranzacțiilor în numerar și va oferi posibilitatea de a pune în aplicare măsuri efective în vederea diminuării riscurilor de comitere a încălcărilor cu utilizarea numerarului, este scopul proiectului legii privind efectuarea decontărilor în numerar, elaborat de către Ministerul Finanțelor și inclus pe ordinea de zi a ședinței din 17 octombrie curent a Grupului de lucru al Comisiei de stat pentru reglementarea activității de întreprinzător.

 

Conform proiectului, controlul respectării prevederilor legii, în condițiile aprobării în redacția propusă de către autori, se va efectua de către Serviciul Fiscal de Stat (SFS). Se propune ca termenul de prescripție pentru verificarea corectitudinii respectării prevederilor noului act legislative să fie de cel mult 4 ani de la data efectuării decontării/încasării numerarului.

 

Odată cu intrarea în vigoare a noilor reglementări (la expirarea a 3 luni de la data publicării în MO), acestea se vor aplica persoanelor juridice indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare; instituțiilor, cu excepția instituțiilor bugetare; reprezentanțelor permanente şi filialelor entităților nerezidente; organizaţiilor necomerciale și reprezentanțelor entităților nerezidente; persoanelor fizice care desfăşoară activitate de întreprinzător; persoanelor fizice care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției/sănătății; persoanelor fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător și care cumpără bunuri imobile sau mijloace de transport.

 

Proiectul propune stabilirea limitelor de efectuare a decontărilor în numerar. De exemplu, persoanele specificate supra, cu excepția celor ce nu desfășoară activitate de întreprinzător și care cumpără bunuri imobile sau mijloace de transport, vor fi în drept să efectueze, în raport cu alte persoane juridice sau persoane fizice care desfășoară activitate de întreprinzător și/sau profesională în sectorul justiției/sănătății, plăți în numerar în sumă ce nu depășește 100 000 de lei cumulativ lunar. Limitarea sumei nu se va aplica pentru depunerea de numerar în conturile deschise la prestatorii de servicii de plată.

 

Conform altei norme propuse, persoanele care vor cumpăra bunuri imobile sau mijloace de transport vor putea efectua achitarea în numerar pentru bunul procurat doar dacă valoarea de procurare nu depășește 300 000 lei, inclusiv în situația în care achitarea are loc în rate.

 

De menționat că, proiectul stabilește expres cazurile în care subiecții legii vor fi în drept să efectueze achitarea în numerar nelimitat, și anume: retribuirea muncii și altor plăți generate în temeiul relațiilor de muncă; onorarea obligațiilor față de bănci; efectuarea decontărilor cu instituțiile și autoritățile publice; achitarea obligațiilor fiscale, plăților, amenzilor față de BPN.

 

Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi, după cum prevede proiectul, vor fi abrogate normele din Legea nr.845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi ce stabilesc limitele de utilizare a numerarului.

 

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

2582 views

The date of publishing:

13 October /2023 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

decontari banesti in numerar

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon