News
Sistemul de depozit pentru ambalaje: consumatorului îi va fi returnată valoarea suplimentară la returnarea recipientului
Peste prețul băuturii, cum ar fi cele din recipiente de plastic, sticlă și doze de aluminiu, se propune a fi adăugat un mic depozit suplimentar, care să fie rambursat consumatorului atunci când returnează recipientul de băutură gol. Ministerul Mediului propune pentru consultări publice mecanismul de implementare a Sistemului de depozit pentru ambalaje (SDA).
SDA reprezintă o modalitate prin care operatorii economici prevăzuți la art. art. 541 al Legii nr. 209/2016 privind deșeurile, îndeplinesc responsabilitatea extinsă a producătorului pentru preluarea, transportul și reciclarea ambalajelor supuse sistemului de depozit.
Sistemul de depozit pentru ambalaje este propus a fi lansat ca urmare a necesității completării cadrului de reglementare cu prevederi ce țin de stabilirea sistemului depozit pentru deșeurile de ambalaje reciclabile și reutilizabile pentru următoarele tipuri de ambalaje: sticlă; PET (tereftalat de polietilenă) și metal. Sistemul depozit constă în adăugarea unui mic depozit suplimentar peste prețul băuturii, care ulterior va fi rambursat consumatorului la returnarea recipientului de băutură gol.
După cum se menționează în nota proiectului, Sistemul de depozit se încadrează în conceptul responsabilității extinse a producătorului ca un instrument economic extrem de eficient, iar aplicarea sistemului se limitează la unele produse și a fost conceput pentru recipientele băuturilor. Principiul sistemului depozit constă în faptul că fiecărui ambalaj pentru băuturi i se conferă o valoare monetară, pentru a crește rata de colectare și reciclare și a reduce cantitatea de deșeuri eliminată.
Proiectul prevede că punctul de returnare al ambalajului va fi organizat în cadrul structurii de vânzare a comerciantului sau în imediata vecinătate a acesteia, fără depășirea unei distanțe de 150 de metri față de structura de comercializare și având cel puțin același program de funcționare ca structura de comercializare. De asemenea, proiectul prevede că punctele returnare a recipientelor pot fi organizate în parteneriat cu autoritățile administrației publice locale (sau asociațiile de dezvoltare intercomunitare). În cadrul punctelor de returnare, comercianții sunt obligați să accepte ambalajele SD returnate de consumatorii sau utilizatorii finali, indiferent de locul din care a fost achiziționat produsul ambalat și fără a condiționa acceptarea ambalajului SD de prezentarea bonului fiscal. Pentru toate punctele de returnare, inclusiv cele organizate în afara spațiului de comercializare, operatorii punctelor de returnare vor asigura monitorizarea și securitatea acestora, în baza unui regulament propriu care să asigure păstrarea integrității punctului de returnare, a echipamentelor acestuia și a ambalajelor returnate.
Conform proiectului, structurile asociative ale producătorilor și structurile asociative ale comercianților care plasează pe piață și comercializează produsele ambalate, care sunt interesați în administrarea Sistemului de depozit pentru ambalaje, vor depune la Ministerul Mediului Planul de organizare a Sistemului de depozit pentru ambalaje de unică folosință, schema de finanțare a depozitului pentru ambalaje reutilizabile și ambalaje de unică folosință și programul de educație și informare publică cu privire la sistemul de depozit pentru ambalaje reutilizabile și ambalajele de unică folosință.
Proiectul integral poate fi consultat aici. Propunerile la acest proiect pot fi transmise până la 21 iunie curent la adresa electronică: virginia.galatonov@mediu.gov.md sau la adresa: mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 162.
Cu detalii vom reveni.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
Dear user
For further improvements, please write a feedback about the quality and availability of the services provided from the site and user interface.
726 views
The date of publishing:
17 June /2024 07:56
Catalogul tematic
Taxa pentru poluarea mediului | Noutăți
Tags:
noutati | poluarea mediului | consultari publice
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.