News
Situația financiară a sectorului asigurări. Cât a constituit profitul net?
În semestrul I al anului curent, situația financiară a sectorului asigurări, potrivit datelor prezentate de către societățile de asigurare, a fost caracterizată prin creșterea activelor, a primelor brute subscrise, a despăgubirilor achitate și a rezervelor tehnice, precizează Banca Națională a Moldovei.
Astfel, la situația din 30.06.2023, în Republica Moldova activau 9 societăți de asigurare (dintre care 8 societăți cu activitate de asigurări generale și o societate cu activitate compozită (asigurări generale și asigurări de viață)), 50 brokeri de asigurare sau de reasigurare, 46 agenți de asigurare (inclusiv un agent de asigurare persoană fizică) și 34 agenți bancassurance. De notat că pe parcursul perioadei de raportare doi agenți de asigurare și un agent bancassurance au fost radiați din registru.
La sfârșitul semestrului I activele totale ale societăților de asigurare au constituit 4 616,4 mil. lei, majorându-se față de finele anului precedent cu 8,9 puncte procentuale (377,2 mil.lei). Valoarea activelor lichide a fost de 2 559,2 mil. lei, în creștere cu +7,6% față de situația din 31.12.2022, ceea ce reprezintă 96,08% din rezervele tehnice totale pe piață (2 663,7 mil.lei).
Prime brute subscrise și despăgubiri/indemnizații de asigurare
Societățile de asigurare au subscris pe parcursul semestrului I prime brute în valoare de 1 398,3 mil. lei, ceea ce constituie cu 216,4 mil. lei sau 18,3% mai mult decât în perioada similară a anului precedent. La fel ca și în anii precedenți, în semestrul I piața asigurărilor din Moldova a fost puternic orientată spre activitatea de asigurări generale, care a deținut o pondere de 96,7% din totalul primelor brute subscrise de către societățile de asigurare (1 352,5 mil. lei), în timp ce valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările de viață a fost de 45,8 mil. lei (3,3%). Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurări generale, cele mai mari ponderi le dețin clasele Asigurările obligatorii de răspundere civilă auto, Asigurările de vehicule terestre, altele decât cele feroviare (inclusiv CASCO) și Asigurările de incendiu şi de alte calamități naturale, care cumulează 77% din piață.
Astfel, se menține dependența ridicată a pieței de asigurările obligatorii, care cuprind 48,9% din totalul primelor brute subscrise (RCA internă – 33,6% din totalul primelor brute subscrise, iar Carte Verde – 15,3%). De menționat, creșterea în semestrul I a primelor brute subscrise aferente RCA internă de 151,5 mil. lei (+47,6 puncte procentuale) față de perioada similară a anului precedent, ceea ce a determinat creșterea primelor brute subscrise totale cu cca 70%.
În semestrul I 2023, societățile de asigurare au raportat despăgubiri brute plătite, cumulat pentru cele două categorii de asigurări, în sumă totală de 461,8 mil. lei, ceea ce constituie cu 70,5 mil. lei sau 18% mai mult decât în perioada similară a anului precedent. Din totalul despăgubirilor:
- 436,9 mil.lei (94,6%) sunt aferente contractelor de asigurări generale, înregistrând o creștere cu 18,2 puncte procentuale față de perioada similară a anului precedent.
- 24,9 mil.lei (5,4%) sunt sume plătite pentru indemnizațiile aferente asigurărilor de viață (inclusiv anuitățile și plățile pentru contractele ajunse la maturitate), înregistrând o creștere cu aproximativ 15,1 puncte procentuale comparativ cu semestrul I al anului 2022.
La 30.06.2023, profitul net în sectorul asigurări a însumat 184 mil. lei, majorându-se cu 28,5 p.p (40,7 mil. lei) comparativ cu perioada similară a anului precedent. Rentabilitatea activelor a constituit 7,98%, în creștere cu 5,56 p.p comparativ cu finele anului precedent, iar rentabilitatea capitalului a constituit 24,64%, în creștere cu 16,64 p.p comparativ cu finele anului precedent.
Amintim, în semestrul I al anului 2023, autoritatea de supraveghere a sectorului asigurări a fost Comisia Națională a Pieței Financiare, iar începând cu data de 1 iulie, în conformitate cu prevederile Legii nr. 178/2020 pentru modificarea unor acte normative, Banca Națională a Moldovei exercită atribuțiile de licențiere, autorizare, reglementare și supraveghere ale societăților de asigurare sau de reasigurare, ale intermediarilor în asigurări și/sau în reasigurări și ale Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA) din Republica Moldova.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
E-mail *
788 views
The date of publishing:
23 October /2023 07:59
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
asigurari
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.