News

Standardele Naționale de Contabilitate pentru Sectorul Public: termenul elaborării și punerii în aplicare, extins

Ministerul Finanțelor a publicat miercuri, 24 decembrie curent, Ordinul ministrului Finanțelor nr. 144 din 28.11.2024 cu privire la modificarea și completarea OMF nr.159/2016 privind aprobarea Conceptului şi Planului de acţiuni pentru elaborarea Standardelor Naţionale de Contabilitate pentru Sectorul Public (SNCSP), care prevede revizuirea termenului elaborării și punerii în aplicare ale SNCSP.

 

Conform prevederilor OMF nr. 144/2024, SNCSP se vor elabora, aproba și implementa în patru etape.

 

Astfel, elaborarea primului set de SNCSP (11 standarde)bazate pe IPSAS și anume: „Politici Contabile, Modificări ale Estimărilor Contabile, Erori”, „Evenimente Ulterioare Datei de Raportare”, „Stocuri”, „Investiţii Imobiliare”, „Provizioane, Datorii Contingente şi Active Contingente”, „Beneficiile Angajaţilor”, „Imobilizări Corporale”, „Imobilizări Necorporale”, „Prezentarea Situaţiilor Financiare”, „Situaţiile Fluxurilor de Trezorerie”, „Prezentarea Informaţiilor privind Bugetul în Situaţiile Financiare”, este preconizată în anul 2025, cu data intrării în vigoare în 2026.

 

La etapa a doua – anul 2027 cu punerea în aplicare din 2028, - se planifică elaborarea încă a 11 SNCSP: „Situaţiile Financiare Individuale”, „Situaţii Financiare Consolidate”, „Acorduri de Concesiune a Serviciilor – Concendent”, „Contracte de Leasing”, „Efectele Variatiei Cursurilor de Schimb Valutar”,„Evaluarea”, „Prestații sociale”, „Active Imobilizate Destinate Vânzării și Activități Întrerupte”, „Venituri”, „Cheltuieli de Transfer” și „Costurile Îndatorării”.

 

Elaborarea a șase standarde, bazate pe IPSAS, la etapa a treia (2029, punerea în aplicare - 2030), ține de SNCSP „Agricultura”, „Investiţii în Entităţile Asociate şi în Asocierile în Participaţie”, „Angajamente Comune”, „Combinări de operațiuni din sectorul public”, „Deprecierea Activelor Generatoare de Fluxuri nemonetare”, „Deprecierea Activelor Generatoare de Numerar”.

 

Elaborarea celui de-al patrulea set de SNCSP (cinci), planificată pentru 2031 cu intrarea în vigoare în 2032) se referă la standardele „Prezentarea Informaţiilor privind Părţile Afiliate”, „Instrumente Financiare: Prezentarea”, „Instrumente Financiare: Recunoaștere și evaluare”, „Instrumente Financiare: Prezentarea informațiilor”, „Prezentarea Intereselor Existente în Alte Entităţi”.

 

De menționat, că redacția în vigoare ale OMF nr. 159/2016 până la introducerea modificărilor respective, prevedea elaborarea SNCSP în perioada 2017-2018. 

 

În ordinul publicat se subliniază că în urma examinării practicilor internaţionale, s-a constatat că, implementarea treptată a standardelor de contabilitate este mai eficientă decât implementarea integrală. Prin urmare, aprobarea şi implementarea standardelor se va efectua treptat, în conformitate cu prevederile Planului de acțiuni pentru elaborarea SNCSP, asigurând dezvoltarea sistemelor informaţionale aferente şi instruirea contabililor din sectorul public.

 

Totodată, ținând cont de faptul că IPSAS se află permanent în dezvoltare, pe măsura elaborării standardelor naţionale de contabilitate, structura şi numărul standardelor pot fi modificate.

 

Planul de acțiuni pentru elaborarea standardelor revizuit prevede și ajustarea  Planului de conturi contabile în baza a 30 de SNCSP elaborate; implementarea SI „Contabilitatea unică bugetară” (SI CUB) în toate autoritățile/instituțiile bugetare; examinarea cadrului normativ aferent evidenței contabile în sectorul public şi, la necesitate, înaintarea propunerilor de modificare/completare a acestuia etc.

 

Prevederile OMF nr.144/2024 au intrat în vigoare la data publicării în MO.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

405 views

The date of publishing:

26 December /2024 08:02

Catalogul tematic

Noutăți | Contabilitate | Ordine MF

Tags:

Ordin MF | Standarde Naţionale de Contabilitate | Contabilitate

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon