News

Statutul de persoană asigurată în sistemul AOAM a refugiaților ar putea fi menținut

Ministerul Sănătății propune pentru consultări publice un proiect de hotărâre de Guvern ce are ca scop menținerea statutului de persoană asigurată a beneficiarilor de protecție temporară angajați și după încetarea stării de urgență.

 

Elaborarea acestui proiect este condiționată de încetarea stării de urgență și respectiv, anularea prevederilor Dispoziției Comisiei pentru situații excepționale nr. 69/2023. Amintim, conform prevederilor pct. 23 și 24 din Condițiile de acordare a protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 21/2023, beneficiarii de protecție temporară au dreptul de a munci pe teritoriul Republicii Moldova, fără obținerea dreptului de ședere provizorie în scop de muncă. Angajarea beneficiarilor de protecție temporară se face în baza contractului individual de muncă, iar statutul de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală li s-a acordat prin derogare de la cadrul normativ, potrivit pct. 5 din Dispoziția CSE nr. 69/2023.

 

Menținerea statutului de asigurat în sistemul AOAM a refugiaților va permite beneficiarilor de protecție temporară angajați de a avea aceleaşi drepturi şi obligaţii în sistemul AOAM ca şi cetăţenii Republicii Moldova, iar statutul de persoană asigurată se va acorda/suspenda în baza informației aferente raporturilor de muncă pentru stabilirea drepturilor sociale și medicale prezentate de angajatori Serviciului Fiscal de Stat, conform cadrului normativ.

 

Proiectul poate fi consultat aici până la 2 februarie curent.

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

578 views

The date of publishing:

29 January /2024 08:00

Catalogul tematic

Asigurare obligatorie de asistenţă medicală | Noutăți

Tags:

refugiati | medicina | asistență | asigurare

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon