News

Subvenționarea în agricultură și mediul rural. Prioritate pentru fermieri

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a propus pentru consultări publice proiectul noii legi cu privire la subvenționarea în agricultură și mediul rural, cu posibilitatea abrogării ulterioare a Legii nr. 276/2016 cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural.

 

Proiectul a fost elaborat în contextul obținerii de RM a statutului de țară-candidat pentru aderare la UE, precum și a angajamentelor internaționale asumate de țara noastră privind apropierea graduală a normelor naționale cu cele ale Politicii Agricole Comune. Totodată, anterior Guvernul a anunțat necesitatea realizării unui șir de acțiuni care ar modifica principiile de distribuire a mijloacelor Fondului național de dezvoltarea a agriculturii și mediului rural (Fond) și ar extinde suportul statului pentru producătorii mai mici, inclusiv pentru activităţile cu valoare adăugată şi sectoarele conexe. În opinia autorilor documentului, aplicarea noilor reglementări va spori și responsabilitatea Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură (AIPA) în vederea distribuirii în mod echitabil și în timp a subvenţiilor.

 

În condițiile aprobării proiectului în redacția propusă, subiecți ai subvenționării în agricultură și mediul rural vor fi, în primul rând, fermierii, care se clasifică în mai multe categorii:

  • fermier micro – deţine cu drept de proprietate sau posesie şi folosinţă până la 10 ha de teren agricol arabil şi/sau până la 5 ha de teren ocupat de culturi perene sau 1 ha de legume în câmp deschis, sau 0,1 ha de legume pe teren protejat ori până la 20 de capete de bovine sau 50 de capete de porcine, ovine/caprine;
  • fermier mic – deţine cu drept de proprietate sau posesie şi folosinţă 11-50 ha teren agricol arabil şi/sau 6-10 ha terenuri ocupate de culturi perene sau 1,1-3 ha de legume în câmp deschis, sau 0,1-0,5 ha de legume pe teren protejat ori 21-100 capete de bovine sau 51-2000 capete de porcine, sau 51-150 capete de ovine/caprine;
  •  fermier mijlociu – deţine cu drept de proprietate sau posesie şi folosinţă 51-500 ha teren agricol arabil şi/sau 11-75 ha terenuri ocupate de culturi perene sau 4 -6 ha de legume în câmp deschis, sau 0,6-1 ha de legume pe teren protejat ori 101-250 capete de bovine sau 2001-10000 capete de porcine, sau 151-450 capete de ovine/caprine.

 

Fermierii care dețin și prelucrează terenuri ce depășesc indicatorii de la ultima categorie se vor considera fermieri mari.

 

Totodată, în calitate de subiecți ai subvenționării sunt prevăzuți persoanele juridice sau fizice care desfășoară activitate în mediul rural, alții decât fermierii; autoritățile administrației publice locale; grupurile de acțiune locală; organizații din domeniul cercetării și inovării, instituții de învățământ; asociații ale utilizatorilor de apă pentru irigații.

 

Conform proiectului, resursele financiare ale Fondului vor putea fi repartizate pentru următoarele forme de plați: în avans; post-investiție; investiții pe etape; directe; complementare. Mărimea Fondului se va stabili anual în legea bugetului de stat, iar distribuirea/redistribuirea mijloacelor acestuia între formele și măsurile de subvenționare vor fi aprobate de organul central de specialitate. Se propune ca mijloacele financiare aprobate pentru proiectele selectate și neachitate de către AIPA pe parcursul anului de gestiune să fie transferate pentru anul următor.

 

Propunerile pentru îmbunătățirea proiectului sunt acceptate până la 17 noiembrie 2022. Potrivit proiectului, noua lege ar putea intra în vigoare din 1 ianuarie 2023.

 

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

900 views

The date of publishing:

08 November /2022 07:58

Catalogul tematic

Noutăți | Agricultura

Tags:

Agricultură | fondul de subvenționare

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon