News

Surse indirecte de informații: modificările la Ordinul SFS nr.427/2018, propuse pentru consultări publice

Persoanele care desfășoară activitate de întreprinzător, cu excepția deținătorilor de patente de întreprinzător şi a persoanelor fizice care practică activitate independentă, vor prezenta Serviciului Fiscal de Stat informația privind înregistrarea/stingerea datoriilor față de salariat, cu excepția datoriilor privind retribuirea muncii pe parcursul anului fiscal conform unei anexe noi la Ordinul SFS nr. 427/2018 (Anexa nr.111).

 

Serviciul Fiscal de Stat a înaintat pentru consultări publice proiectul modificărilor la Ordinul SFS nr. 427/2018 cu privire la stabilirea modului, structurii și termenelor de prezentare a informației de către subiecții nominalizați în art.92 și art. 22611 din Codul fiscal.

 

În nota de fundamentare la proiect se subliniază că proiectul a fost elaborat în temeiul modificărilor la art. 22611 alin.(2) și alin.(5) din CF prin care au fost completate tipurile de informații atribuite la surse indirecte, ce urmează a fi raportate de către:

  • bănci – informația privind tranzacțiile efectuate prin sisteme de remitere de bani;
  • persoanele care desfășoară activitate de întreprinzător, cu excepția deținătorilor de patente de întreprinzător și a persoanelor fizice care practică activitate independentă - informația privind înregistrarea/stingerea datoriilor față de salariat pe parcursul unui an fiscal, cu excepția datoriilor privind retribuirea muncii;
  • societățile de plată și societățile emitente de monedă electronică – toate activitățile sau tranzacțiile realizate de către persoane fizice, eliminându-se limitarea raportării doar aferent tranzacțiilor efectuate în numerar.

 

De menționat că prevederile menționate supra au intrat în vigoare la data de 1 ianuarie anul 2025, respectiv, prima perioadă de raportare este perioada fiscală A/2025, care urmează a fi raportată către data de 25.02.2026, conform modului de prezentare și structurii informației stabilite de către SFS.

 

Totodată, proiectul prevede ajustarea Anexei1 nr.1 la Ordinul SFS nr.427/2018, în vederea completării acesteia, inclusiv cu informația privind tranzacțiile efectuate de către persoanele fizice prin sisteme de remitere de bani și ale Anexei2 nr.12, în contextul eliminării limitării raportării doar aferent tranzacțiilor efectuate în numerar.

 

Se propune și revizuirea Anexei3 nr.10, în scopul stabilirii de claritate și certitudine aferent informațiilor ce urmează a fi raportată aferent cheltuielilor legate de procurarea, posesia sau folosința mijloacelor de transport.

 

Propunerile cu privire la îmbunătățirea proiectului se vor accepta până la data de 13 aprilie anul curent.

______________

 

Informația prezentată de instituțiile financiare.

2 Informaţia prezentată de societăţile de plată și societățile emitente de monedă electronică privind activitățile sau tranzacțiile realizate în numerar de către persoanele fizice pe parcursul unui an fiscal. art. 22611 alin. (5) lit. j) din Codul fiscal.

3Informaţia prezentată de persoanele care desfășoară activitate de întreprinzător, cu excepția deținătorilor de patente de întreprinzător și a persoanelor ce practică activitate independentă privind cheltuielile efectuate de către persoanele fizice la procurarea mijloacelor de transport, art. 22611 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Serviciul Fiscal de Stat | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

419 views

The date of publishing:

03 April /2025 08:00

Catalogul tematic

Noutăți fiscale

Tags:

surse indirecte | consultari publice

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon