News

Tranzacțiile în numerar. Noi propuneri pentru anul 2023

Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (politica fiscală și vamală pentru anul 2023) conține și modificări și la Legea nr.845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, ce au ca scop promovarea acțiunilor privind diminuarea tranzacțiilor în numerar.

 

Astfel, se propune ca plățile în numerar aferente veniturilor specificate la art.901 din Codul fiscal (din locațiune, arendă, superficie, dividende, royalty) și a oricăror altor venituri impozabile conform art.18 din CF (plăți pentru munca efectuată, creșterea de capital, dobânzi etc.), efectuate de agenții economici în favoarea persoanelor fizice, să nu depășească 10 mii lei pentru fiecare tranzacție și 100 mii lei anual.

 

Conform notei proiectului, prevederile propuse vin în susținerea modificărilor la Codul muncii în partea relațiilor de muncă, țintindu-se și alte surse de numerar existente și anume plățile îndreptate în favoarea persoanelor fizice, altele decât salariile și plățile asimilate acestora.

 

În același timp, se propune ca întreprinderile să păstreze mijloacele bănești nu doar în bănci și/sau societăți de plată, după cum prevede legea la moment, dar și în societăți emitente de monedă electronică și/sau furnizori de servicii poștale, incluzând astfel toate categoriile de entități cu drept de administrare a conturilor de plăți și prestare a serviciilor de plată.

 

Totodată, proiectul mai prevede că sancțiunile pentru încălcarea prevederii privind depășirea plafonului lunar de 100 mii lei nu vor fi aplicate și la efectuarea decontărilor de către organizațiile de creditare nebancară cu cetățenii. Amintim, redacția în vigoare a art.10 alin.5) din Legea nr. 845/1992 prevede că, sancțiunile nu se aplică la efectuarea decontărilor cu cetăţenii, agenții economici care achiziţionează produse din fitotehnie şi/sau horticultură şi/sau obiecte ale regnului vegetal de la persoanele fizice care nu desfăşoară activitate de întreprinzător, cu titularii patentelor de întreprinzător, la efectuarea decontărilor de către persoanele indicate cu bugetul public naţional, cu întreprinderile şi organizaţiile, precum şi la efectuarea decontărilor de către întreprinderile şi organizaţiile ale căror drepturi la acest capitol sunt reglementate în Legea nr. 62/2008 privind reglementarea valutară, în actele normative ale BNM, cu excepţia cazurilor efectuării decontărilor prin intermediari.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

2881 views

The date of publishing:

14 November /2022 11:24

Catalogul tematic

Noutăți fiscale | Persoana fizică

Tags:

Codul fiscal | achitare in numerar | politica fiscală

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon