Public sector

UAT vor prezenta trimestrial raportul privind garanțiile acordate pentru împrumuturi pe termen de un an și mai mare

Unitățile administrativ-teritoriale, întreprinderile de stat/municipale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar public vor prezenta, trimestrial, Ministerului Finanțelor raportul privind garanțiile acordate de către acestea pentru împrumuturi pe termen de un an și mai mare.

 

În MO din 12 aprilie anul curent a fost publicată și a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului nr. 132 din 15 martie 2023 pentru modificarea și completarea HG nr. 1136/2007 cu privire la unele măsuri de executare a Legii nr. 419/2006 cu privire la datoria sectorului public, garanțiile de stat și recreditarea de stat.

 

Hotărârea intrată în vigoare prevede completarea Regulamentului privind raportarea datoriei sectorului public (anexa nr. 1 la HG nr. 1136/2007) cu prevederea, conform căreia Banca Națională a Moldovei, băncile cu capital integral sau majoritar public care au obligații sub formă de depuneri bănești, de asemenea, vor prezenta, trimestrial, Ministerului Finanțelor raportul privind depozitele atrase pe o perioadă de un an și mai mare, cu sau fără dobândă ori cu orice alt beneficiu. De menționat, că documentul conține și anexele nr. 6 și nr. 7 la Regulamentul menționat, și anume formele și instrucțiunea de completare a raporturilor trimestriale ce urmează a fi prezentate de către UAT, ÎS și ÎM, societățile comerciale cu capital integral sau majoritar public și BNM (Raportul trimestrial privind depozitele atrase).

 

Odată cu intrarea în vigoare, pct. 112 din Regulament are o nouă redacție ce stabilește că administrația publică centrală și locală și autoritățile publice, în calitate de fondatori ai întreprinderilor de stat/municipale și în calitate de acționari ai societăților comerciale cu capital integral sau majoritar public, vor prezenta Ministerului Finanțelor lista entităților care au beneficiat de împrumuturi pe termen de un an și mai mare și au acordat garanții pentru împrumuturi pe termen de un an și mai mare, cu indicarea datelor referitoare la soldul datoriei și denumirea creditorului, până la data de 25 a lunii imediat următoare trimestrului de gestiune.

 

Totodată, HG nr. 132/2023 prevede completarea Regulamentului privind recreditarea de stat, aprobat prin HG nr. 1136/2007 cu pct. 301, care stabilește că mijloacele circulante destinate continuării recreditării sunt acumulate de subdiviziunile special create pentru scopuri de recreditare din rambursarea sumei principale și din achitarea dobânzilor de către beneficiarii finali/bănci și/ sau organizațiile de creditare nebancare și/sau asociațiile de economii și împrumut participante la recreditarea de stat și sunt păstrate pentru crearea fondurilor de recreditare a împrumuturilor de stat și asigurarea deservirii datoriei de stat externe.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova

998 views

The date of publishing:

13 April /2023 07:58

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

Ministerul Finanţelor | raportare | UAT | garantii de stat

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon