News

Voluntariatul corporativ: ce prespune conceptul?

Cabinetul de miniștri a susținut proiectul unei noi legi cu privire la voluntariat, ce va reglementa conceptele de bază relaționate cu activitatea voluntară, voluntariatul formal, informal, corporativ și internațional, principiile de organizare a activității de voluntariat, drepturile și obligațiile voluntarilor și entitățile gazdă, politicile de susținere și stimulare a voluntariatului, precum și alte aspecte ce țin de voluntariat.

 

Precizăm, la moment cadrul normativ din acest domeniu este reglementat de Legea nr.121/2010, care a fost supusă unei analize de către Comisia de profil a Parlamentului în anul 2021, iar raportul de evaluare indică necesitatea perfecționării cadrului normativ.

 

Astfel, noua lege ce va reglementa conceptul de voluntariat corporativ. Acesta va fi reprezentat de proiectele și inițiativele pe care persoanele juridice de drept privat le organizează pentru a încuraja și a permite angajaților proprii să își ofere voluntar timpul și abilitățile pentru a sprijini proiecte comunitare sau proiecte orientate spre un beneficiar al activității de voluntariat.

Organizarea voluntariatului corporativ are la bază mai multe principii:

  • implicarea propriilor angajați în activitățile voluntare;
  • angajații se implică din proprie voință în activitățile voluntare organizate;
  • activitatea voluntară este orientată spre beneficii comunitare sau sociale;
  • activitatea voluntarilor nu conduce la acumulare de profit pentru persoana juridică;
  • activitatea de voluntariat poate fi cotizată în orele de muncă ale angajaților.

 

Drepturile, obligațiile și garanțiile sociale în cazul voluntariatului corporativ vor fi reglementate de relațiile contractuale între angajat și angajator.

 

De asemenea, proiectul face o distincție între voluntariat informal și voluntariat formal. Primul prevede implicarea voluntarilor în realizarea de activități, evenimente, acțiuni sau campanii în afara unui cadru de organizare formalizat, nu are un mod de organizare prestabilit și reprezintă un element și o modalitate de exprimare a solidarității sociale și comunitare. În același timp, voluntariatul formal se realizează în cadrul unui program de voluntariat structurat și instituționalizat, implementat de către o entitate gazdă și certificate și implică activități planificate, monitorizate și evaluate, desfășurate într-un cadru organizat care oferă voluntarilor suportul și resursele necesare.  Serviciul voluntar este realizat de către voluntar în cadrul unui program certificat, în baza unui contract de voluntariat, cu delimitarea clară a angajamentelor de timp, efort și supervizare din partea entității gazdă, fără a beneficia de o remunerare financiară. Totodată, activitatea de voluntariat formal este gestionată de un coordonator de voluntari, responsabil de suport, comunicare, coordonare și administrare a activităților în cadrul programului de voluntariat.

 

Proiectul urmează a fi examinat de Parlament.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova

156 views

The date of publishing:

09 July /2025 11:06

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

voluntariat

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon