BGPF

28.21.12 În ce moment are dreptul la deducerea TVA agentul economic care importă mărfuri?

În conformitate cu prevederile lit. b) alin. (10) art. 102 din Codul fiscal, subiectul impozabil are dreptul la deducerea TVA achitată sau care urmează a fi achitată pe valorile materiale procurate dacă dispune de documentul, eliberat de autoritățile vamale, care confirmă achitarea TVA la mărfurile importate.

În conformitate cu norma expusă, apare obligativitatea respectării cumulative a două condiții și anume faptul achitării TVA și faptul importului de marfă.


Conform art. 5 din Codul Vamal:

- declaraţie vamală reprezintă acţiune sau act prin care o persoană manifestă, sub forma şi în modalitatea prevăzută, voinţa de a plasa mărfurile sub un anumit regim vamal, menţionând, dacă este cazul, procedura specifică care urmează să fie aplicată (pct.16 al art.5 din CV);

- vămuire reprezintă procedeu de plasare a mărfurilor într-un anumit regim vamal şi încheierea acestui regim, în condiţiile Codului Vamal (pct.73) al art.5 din CV).

În cazul în care plasarea mărfurilor sub un regim vamal duce la apariţia unei datorii vamale, în conformitate cu articolul 187 alin. (1) din Codul vamal, acordarea liberului de vamă pentru mărfuri este condiţionată de plata cuantumului drepturilor de import sau de export corespunzător datoriei vamale sau de constituirea unei garanţii pentru acoperirea acestei datorii.

Dat fiind faptul că, în calitate de document ce confirmă faptul importului de mărfuri servește Declarația vamala de import, se constată că subiectul impozabil are dreptul la deducerea a TVA din ziua cînd sînt respectate cumulativ următoarele condiții:

- achitarea TVA aferent importului;
- acordarea liberului de vamă.

Ordinul SFS nr. 222 din 28-06-2023

Data publicării:

04 Iulie /2023 08:52

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon