News

Instrucțiunea privind anularea înregistrării ca contribuabil al TVA, elaborată

Serviciul Fiscal de Stat a lansat pentru consultări publice proiectul ordinului cu privire la aprobarea Instrucțiunii privind anularea înregistrării ca contribuabil al TVA, elaborat în temeiul prevederilor1 art. 113 din Codul fiscal în scopul eficientizării administrării fiscale la compartimentul TVA.

 

Conform proiectului, procedura de anulare a înregistrării ca contribuabil al TVA (în continuare - procedura) se va realiza prin intermediul SIA „e-Cerere”.

 

Inițierea procedurii, în condițiile aprobării Instrucțiunii în redacția propusă, se va efectua la inițiativa subiectului impozabil - în cazul suspendării livrărilor supuse TVA, prin depunerea înștiințării respective (cererii) la SFS (art.113 alin.(1) din CF); la inițiativa SFS - în cazul existenței situațiilor specificate la art.113 alin.(2) din CF (subiectul impunerii nu a prezentat declarația privind TVA pentru o perioadă fiscală; informația prezentată despre sediul subiectului şi sediul subdiviziunilor acestuia este neveridică; subiectul impunerii aflat în proces de lichidare nu a depus cererea privind anularea înregistrării ca contribuabil al TVA în legătură cu lichidarea până la începerea controlului fiscal, anularea fiind efectuată în cadrul controlului și consemnată în actul de control).

 

Sub incidența procedurii de anulare în baza cererii contribuabilului în conformitate cu art.113 alin.(1) din CF nu vor cădea subiecții impozabili, care: pe parcursul a 12 luni consecutive precedente lunii în care a fost depusă cerere au înregistrat livrări impozabile cu TVA și/sau scutite cu drept de deducere, precum și import de servicii ce fac obiectul impunerii cu TVA, în valoarea ce depășește 1,2 mil. lei; vor fi în procedura de insolvabilitate și vor deține masă debitoare, care nu este scutită de TVA fără drept de deducere; vor deține obiecte ale impunerii cu TVA.

 

Se propune ca la anularea înregistrării subiectului impozabil în baza cererii contribuabilului de suspendare a livrărilor impozabile potrivit art.113 alin.(1) din CF, SFS să analizeze situația contribuabilului din punct de vedere al riscurilor pentru administrarea fiscală, să întocmească actul de control și să emită decizia cu privire la anularea înregistrării în calitate de plătitor de TVA, cu înscrierea ulterioară a informației în SIA „e-Cerere”.

 

În cazul în care se va constata că contribuabilul întrunește riscuri pentru administrarea fiscală, autoritatea fiscală va decide asupra oportunității efectuării controlului fiscal. Cererea de anulare a statutului de contribuabil al TVA la inițiativa subiectului impozabil urmează, conform proiectului, să fie examinată în termen maxim de 30 zile conform prevederilor Codului administrativ.

 

În condițiile lichidării contribuabilului cu statut activ de contribuabil al TVA, SFS în cadrul efectuării controlului va asigura anularea înregistrării statutului cu emiterea deciziei cu privire la anularea înregistrării în calitate de plătitor de TVA. În cazul în care contribuabilul nu va întruni riscuri pentru administrarea TVA, anularea statutului de plătitor al TVA se va realiza cu inițierea controlului tematic privind anularea statutului de contribuabil al TVA.

 

Proiectul mai prevede că la anularea statutului de contribuabil al TVA se va întocmi actul de control în care se va consemna stabilirea faptului corespunderii sau necorespunderii criteriului de anulare, stabilit la art.113 alin.(1) din CF și în baza căruia se emite decizia de anulare ca contribuabil al TVA cu specificarea respectării art.113 alin.(3) din CF în partea ce ține de calcularea TVA pe stocul de mijloace fixe, mărfuri la procurarea cărora TVA a fost dedusă, precum și necesitatea prezentării ultimei declarații TVA conform2 art.114 alin.(2) din CF.

 

Toate persoanele interesate sunt invitate să prezinte propuneri și sugestii asupra proiectului până la data de 26 iulie curent.

---------------

Codul fiscal

1Articolul 113. Anularea înregistrării

(1) În cazul suspendării livrărilor supuse T.V.A., subiectul impozabil este obligat să informeze despre aceasta Serviciul Fiscal de Stat. Anularea înregistrării ca contribuabil al T.V.A. se efectuează în modul stabilit de Serviciul Fiscal de Stat.

(2) Serviciul Fiscal de Stat este în drept să anuleze de sine stătător înregistrarea contribuabilului T.V.A. în cazul în care:

b) subiectul impunerii nu a prezentat declaraţie privind T.V.A. pentru fiecare perioadă fiscală;

c) informaţia prezentată despre sediul subiectului şi sediul subdiviziunilor acestuia este neveridică;

d) subiectul impunerii aflat în proces de lichidare nu a depus cererea privind anularea înregistrării ca contribuabil al T.V.A în legătură cu lichidarea pînă la începerea controlului fiscal.

(3) În momentul anulării înregistrării contribuabilului T.V.A., el se consideră ca subiect care a efectuat o livrare impozabilă a stocurilor sale de mărfuri şi a mijloacelor fixe pentru care, la momentul procurării lor, T.V.A. a fost dedusă şi trebuie să achite datoria la T.V.A. pentru această livrare. Valoarea impozabilă a livrării respective se consideră valoarea ei de piaţă, iar pentru activele supuse amortizării – valoarea cea mai mare dintre valoarea contabilă şi valoarea de piaţă.

(4) Data anulării înregistrării ca contribuabil al TVA se consideră data întocmirii actului de control în a cărui bază este emisă decizia conducerii Serviciului Fiscal de Stat privind anularea înregistrării.

(5) În cazul suspendării activităţii subiectului impozabil în conformitate cu legislaţia în vigoare, înregistrarea în calitate de contribuabil al T.V.A. nu se anulează. În cazul efectuării livrărilor în perioada de suspendare a activităţii, obligaţiile şi drepturile contribuabilului T.V.A. se restabilesc din prima zi a lunii în care au fost efectuate aceste livrări.

(6) În cazul lichidării, anularea înregistrării ca contribuabil al T.V.A. se efectuează în baza cererii depuse de contribuabil pînă la data începerii controlului fiscal în legătură cu lichidarea agentului economic. Dacă contribuabilul nu depune cererea respectivă pînă la data începerii controlului fiscal în legătură cu lichidarea agentului economic, anularea înregistrării ca contribuabil al T.V.A. se efectuează în temeiul alin.(2) lit.d).

 

2 Articolul 114. Perioada fiscală privind T.V.A.

(2) În cazul anulării înregistrării, ultima perioadă fiscală începe în prima zi a lunii în care a avut loc anularea şi se termină în ultima zi a lunii cînd a intrat în vigoare actul cu privire la anularea înregistrării.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

542 views

The date of publishing:

23 July /2024 11:19

Catalogul tematic

Declarație TVA | Contribuabil | Noutăți fiscale

Tags:

contribuabil | înregistrarea | anulare | Instrucţiune

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon