News

Serviciul public de salubrizare va fi reglementat prin lege organică

Serviciul public de salubrizare a localităților se va înființa şi gestiona de autoritățile administrației publice locale (AAPL) ori de asociațiile de dezvoltare intercomunitare, în scopul salubrizării localităților și se va organiza pentru satisfacerea nevoilor populației, ale instituțiilor publice şi ale agenților economici de pe teritoriul unităţilor administrativ-teritoriale.

 

Ministerul Mediului a elaborat proiectul de lege privind serviciul public de salubrizare, inclus pe ordinea de zi a ședinței Grupului de lucru al Comisiei de stat pentru reglementarea activității de întreprinzător, care stabilește cadrul juridic și instituțional unitar privind înființarea, organizarea, gestionarea, finanțarea şi controlul funcționării serviciului, inclusiv administrarea și exploatarea infrastructurii tehnico-edilitare aferente acestuia.

 

Conform proiectului, serviciul de salubrizare va cuprinde așa activități precum: colectarea separată și transportul separat al deșeurilor municipale; sortarea deșeurilor de hârtie și carton, metal, plastic şi sticlă; colectarea separată a biodeșeurilor, sortarea și tratarea acestora în stații de compostare; organizarea prelucrării, neutralizării și valorificării materiale şi energetice a deşeurilor; măturatul, spălatul, stropirea şi întreţinerea căilor publice; dezinsecţia, dezinfecţia la obiectivele din domeniul public şi domeniul privat al UAT etc.

 

Se propune ca AAPL să fie obligate să implementeze pe teritoriul UAT colectarea separată pe minimum 5 fracții: hârtie și carton, sticlă, plastic și metal, biodeșeuri și deșeuri reziduale. În situaţia în care nu este posibilă, din punct de vedere tehnic și economic, implementarea unui sistem de colectare separată, autoritățile vor implementa un sistem pe minimum 3 fracţii: deșeuri reciclabile (hârtie și carton, sticlă, plastic și metal), compostabile (biodeșeuri) și reziduale.

 

AAPL li se va atribui competența în tot ceea ce privește înființarea, organizarea, gestionarea şi funcționarea serviciului, precum şi în ceea ce privește crearea şi exploatarea bunurilor care compun sistemul de salubrizare, proprietate a UAT. Se propune ca două sau mai multe UAT să se poată coopera și asocia în scopul constituirii unor asociații de dezvoltare intercomunitară, având ca obiect prestarea în comun a serviciului de salubrizare. Totodată, autoritățile vor fi în drept să delege gestiunea serviciului de salubrizare unor operatori.

 

În condițiile aprobării proiectului în redacția autorului, în funcție de modalitatea de plată stabilită și de natura activităților prestate, atât în cazul gestiunii directe, cât şi în cazul gestiunii delegate, utilizatorii vor achita contravaloarea serviciului de salubrizare prin tarif, taxă pentru salubrizare și taxă specială care urmează a fi fundamentate pe baza cheltuielilor materiale pentru desfășurarea activităților, aferente retribuirii muncii, de întreținere și reparații, administrative; amortizării mijloacelor fixe și imobilizărilor necorporale/redevența; marja de profit a operatorului etc.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

238 views

The date of publishing:

08 November /2024 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

consultari publice | deseuri | autoritati locale | servicii de salubrizare

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon