Documents and comments
Actele necesare la vămuirea mărfurilor: Ordinul, publicat de Serviciul Vamal
În Monitorul Oficial din 24 mai curent Serviciul Vamal a publicat Ordinul nr.123-O din 4 aprilie 2023 cu privire la aprobarea actelor necesare la vămuirea mărfurilor.
În continuare oferim posibilitatea de a consulta integral ordinul publicat.
În temeiul art.145, 174, 178 și 179 din Codul vamal al Republicii Moldova nr.1149/2000 (republicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, ediție specială din 1 ianuarie 2007), cu modificările ulterioare, precum și pct. 291, 292 și 34 din Regulamentul de aplicare a destinațiilor vamale prevăzute de Codul vamal al Republicii Moldova, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.1140/2005 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2005, nr.157-160, art.1285), cu modificările și completările ulterioare,
ORDON:
1. Declarația vamală se depune la organele vamale reieșind din particularitățile tranzacției și destinației vamale solicitate, fiind însoțită de acte care confirmă datele înscrise în declarație, dar minimum de următoarele acte obligatorii:
1) documente comerciale - tipuri de documente utilizate în comerțul exterior, necesare organelor vamale pentru a determina valoarea mărfurilor importate (costul). În calitate de documente comerciale sunt utilizate: factura comercială/invoice (commercial invoice), factura proforma (proforma invoice), factura definitivă (definitive invoice), altele. Contractul în baza căruia au fost livrate mărfurile se referă la contractul comercial internațional, care este acordul de voință realizat între doi sau mai mulți participanți la comerțul internațional din state diferite prin care se stabilesc, se modifică sau se sting raporturi juridice de comerț internațional (Convenția de la Viena din 1980).
2) documente de transport și vamale - tipuri de documente, care se utilizează corespunzător tipului de transport şi conform legislației: CMR (scrisoare de transport rutier), SMPS/SMGS (scrisoare de transport feroviar), AirWayBill (scrisoare de transport aerian-fraht), Bill of lading (conosament), Carnetul TIR, Carnetul ATA, declarația vamală de tranzit (T1), borderou de transport și altele care confirmă legalitatea operațiunii de transportare a mărfurilor.
3) acte permisive, necesare pentru acordarea liberului de vamă (după caz) - actele permisive prevăzute de Nomenclatorul actelor permisive, eliberate de autoritățile emitente persoanelor fizice şi persoanelor juridice pentru practicarea activității de întreprinzător (licențe, autorizații, avize, certificate, permise), prevăzute în anexa nr.1 la Legea privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător nr.160/2011 și cele care stabilesc restricții la introducerea și scoaterea mărfurilor, precum și alte acte necesare pentru vămuirea mărfurilor, cu acordarea facilitaților vamale și fiscale (ajutor umanitar, proiecte de asistență tehnică și investițională etc.) și care cuprind acte ce confirmă acordarea de facilități fiscale și vamale, în corespundere cu legislația.
4) acte suplimentare recunoscute conform practicilor de comerț internațional (după caz) - acte necesare pentru aplicarea prevederilor ce reglementează punerea în liberă circulație a mărfurilor declarate, altele decît cele menționate la sbp. 1), 2) și 3).
Actele suplimentare se prezintă în cazul existenței temeiului pentru solicitarea acestora de către organul vamal, conform prevederilor pct. 292 din Regulamentul de aplicare a destinațiilor vamale prevăzute de Codul vamal al Republicii Moldova, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.1140/2005.
Solicitarea de către organul vamal a actelor suplimentare se menționează în actul de inspecție, care se pune imediat la dispoziția declarantului și devin obligatorii pentru prezentare în procesul vămuirii, în cazul în care sunt acte general recunoscute conform practicilor de comerț internațional și acceptabile spre emitere de către exportator sau organe abilitate, fiind bazate pe raționamente legale și de păstrare a secretului comercial. Imposibilitatea furnizării actelor suplimentare nu poate servi drept temei pentru refuzul de acceptare a declarației vamale.
2. Actele, în baza cărora a fost completată declarația vamală în detaliu pe suport de hîrtie, actele permisive (în original) emise pentru o singură tranzacție și dovada de origine (în original), precum și actele prezentate suplimentar, se vor atașa obligatoriu la fiecare declarație vamală, vor fi cusute şi sigilate după fiecare operațiune de vămuire, conform borderoului de documente atașate, apoi vor fi transmise în arhiva biroului vamal.
3. Actele, în baza cărora au fost completate declarațiile vamale electronice se vor arhiva în format electronic conform procedurii stabilite de Serviciul Vamal și se vor păstra obligatoriu de către declarant conform art.187 alin. (5) din Codul vamal. În cazul utilizării procedurii electronice de declarare, actele permisive emise pentru o singură tranzacție și dovada de origine se vor prezinta în original și se vor anexa la declarația vamală electronică printată pe suport de hîrtie.
4. Se abrogă Ordinul directorului general al Departamentului Vamal cu privire la perfectarea actelor vamale la vămuirea mărfurilor provenite din tranzacțiile economice externe nr.276-O/2002, înregistrat la Ministerul Justiției al Republicii Moldova cu nr.303/2002 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2002, nr.162-165, art.384).
5. Direcţia dezvoltare şi securitate informaţională din cadrul Serviciului Vamal va opera modificările corespunzătoare în SIIV „Asycuda World”.
6. Responsabilitatea pentru executarea prezentului ordin se pune în sarcina şefilor birourilor vamale.
7. Controlul asupra executării prezentului ordin se pune în sarcina Departamentului venituri și control vamal și Direcției dezvoltare și securitate informațională.
8. Prezentul ordin intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
DIRECTOR Igor TALMAZAN
Nr. 123-O. Chişinău, 4 aprilie 2023.
Instituții:
Serviciul Vamal al Republicii Moldova | Monitorul Oficial al RM | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
Dear user
For further improvements, please write a feedback about the quality and availability of the services provided from the site and user interface.
2058 views
The date of publishing:
25 May /2023 08:01
Catalogul tematic
Taxe vamale
Tags:
procesele de vamuire
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.