News
Amânarea sau eșalonarea termenului de stingere a obligației fiscale: constituirea fidejusiunii
Conform prevederilor art. 180 din Codul fiscal amânarea sau eșalonarea termenului de stingere a obligației fiscale reprezintă una din modalitățile reglementate de legislația fiscală pentru susținerea contribuabililor care se află în dificultate de a-și onora obligațiile față de buget în termenele stabilite de legislație. Una din cerințele obligatorii pentru aplicarea acestui mecanism este constituirea gajului asupra bunurilor contribuabilului în beneficiul Serviciului Fiscal de Stat, în scopul asigurării stingerii obligațiilor fiscale conform contractului de amânare sau eșalonare.
Această condiție, atrage atenția Igor Cebotarenco în articolul „Constituirea fidejusiunii în scopul amânării sau eșalonării termenului de stingere a obligaţiei fiscale”, publicat în ediția din decembrie a „monitorului fiscal FISC.md”, este însă deseori dificil de îndeplinit de către contribuabilul restanțier, întrucât fie acesta nu dispune de bunuri cu drept de proprietate, fie bunurile pe care le deține sunt deja grevate (gajate, sechestrate) în favoarea altor persoane sau valoarea lor este insuficientă pentru a asigura stingerea integrală a obligațiilor fiscale care urmează a fi amânate sau eșalonate.
Dacă anterior aceste circumstanțe constituiau un impediment pentru amânarea sau eșalonarea termenului de stingere a obligației fiscale, atunci începând cu 1 ianuarie 2023, conform modificărilor efectuate la art. 180 din CF, contribuabilul poate beneficia de mecanismul menționat dacă constituie măsura de asigurare alternativă sub formă de fidejusiune.
Ținând cont de faptul că în ultima perioadă de timp contribuabilii adresează tot mai multe întrebări la acest capitol, autorul oferă răspuns la mai multe întrebări cu privire la fidejusiune.
Astfel, deținătorii unui abonament al „monitorului fiscal FISC.md”, vor găsi în nr. 7 (84) a revistei răspuns la așa întrebări ca:
- Cine poate avea calitatea de fidejusor?
- Care sunt cerințele pe care trebuie să le îndeplinească persoana propusă în calitate de fidejusor?
- Care este procedura de aplicare a mecanismului reglementat de art. 180 din CF în baza fidejusiunii și ce acte urmează a fi încheiate în acest sens?
- Care sunt obligațiile fidejusorului în cazul în care contribuabilul restanțier nu își îndeplinește obligațiile de plată conform contractului de amânare sau eșalonare?
- Ce riscă fidejusorul în cazul neachitării obligațiilor fiscale ale contribuabilului restanțier?
- Ce drepturi are fidejusorul în cazul stingerii obligațiilor fiscale neachitate de contribuabilul restanțier?
- Fidejusiunea poate fi aplicată concomitent cu gajul în scopul aplicării art. 180 din CF?
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
E-mail *
870 views
The date of publishing:
12 December /2023 08:01
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
obligaţii fiscale
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.