Fiscal practice

icon Aplicarea art.87 alin.(1/1) din CF în cazul înregistrării pierderii în scopuri financiare

Entitatea „X”, pentru perioadele fiscale 2023-2025, intenționează să achite impozitul pe venit din activitate de întreprinzător conform art.87 alin.(11) din Codul fiscal. Totodată, conform rezultatelor anului 2023, entitatea „X” a înregistrat venit impozabil în mărime de 1 000 000 lei și pierderi în scopuri financiare în mărime de 120 000 lei. În cazul respectiv, are dreptul entitatea „X” să aplice prevederile art.87 alin.(11)?   Potrivit art.87 alin.(11) din Codul fi...

author icon

Iulia Melnic

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

icon This article is intended only for subscribed users. For subscribe you need to select the subscription

I am subscriber
image

Premium Subscription

2 499 MDL

Order now
image

Electronic subscrisption

1 599 MDL

Order now
image

Electronic subscrisption

799 MDL

Order now

731 views

The date of publishing:

02 April /2024 14:24

Domeniu:

Noutăți fiscale | Impozitul pe venit

Tags:

impozit pe venit | perioada fiscală

3 comments

Svetlana Slobodeanu

03 April /2024 11:38

Cu toata stima fata de autor, vrem sa invocam urmatoarele: 1) aplicarea art. 87 (1/1) CF RM la prezentarea declaratiei VEN pentru 2023 (ca si pentru oricare alta perioada fiscala 2023-2025) nu este conditionata de rezultatul (profit/pierdere) financiar. 2) rezultatul financiar net are importanta ulterior, in cazul in care vor fi distribuite/achitate dividende din profitul anului respectiv. Atentionam - anume asta este conditia de aparitie a obligatiei fiscale privind impozitul pe venit si calculul proratei. In cazul in care dividende nu se achita, obligatia nu apare. In contextul celor expuse, consideram ca autorul extinde nejustificat actiunea normei. P.S. O intrebare catre autor - in cazul in care, urmare a corectarilor rezultatelor anului 2023 (prin contul 331) pierderea se transforma in profit, odata ce norma exclude posibilitatea de a modifica optiunea de amanare de plata prin prezentarea declaratiei corectate, de ce prin pozitia expusa in articol se face discriminare pentru agentul economic respectiv, care dupa opinia autorului, deja "corespunde" art. 87 (1/1)?

Marina Caldare

08 April /2024 09:51

icon

Svetlana Slobodeanu

Bună ziua, răspunsul din partea autorului: Regimul fiscal prevăzut la art.87 alin.(1/1) este unul opțional pentru contribuabilul și este condiționat de distribuirea/achitarea dividendelor. Astfel, reieșind din exemplu prezentat în articol, dacă compania înregistrează pierderile pentru perioada fiscală 2023 (în scopuri financiare) și venit impozabil în scopuri fiscale, aceasta nu are temei pentru distribuirea dividendelor, prin urmare nu poate beneficia de mecanismul prevăzut în articolul menționat. În acest sens, în raport cu venitul impozabil determinat urmează a fi aplicate prevederile legislației fiscale generale. Suplimentar, norma prevăzută la art.87 alin.(1/1) reglementează expres că nu vor fi luate în considerare declarațiile corectate, depuse după termenul stabilit în art.83, dacă unul dintre scopurile corectării va fi modificarea opțiunii de aplicare a mecanismului respectiv. Norma menționată are drept scop asigurarea administrării fiscale de către Serviciul Fiscal de Stat, având în vedere faptul că Codul fiscal nu reglementează termenul limită de distribuire/achitarea a dividendelor și achitării impozitului pe venit aferent profitului obținut în perioada 2023-2025.

GHENADIE NEGARA

20 April /2024 12:29

icon

Marina Caldare

buna ziua, la expresia autorului: "reieșind din exemplu prezentat în articol, dacă compania înregistrează pierderile pentru perioada fiscală 2023 (în scopuri financiare) și venit impozabil în scopuri fiscale, aceasta nu are temei pentru distribuirea dividendelor, prin urmare nu poate beneficia de mecanismul prevăzut în articolul menționat" venim cu urmatoarea replica argumentata prin norme juridice: "Prevederile prezentului alineat (87, 1/1) nu se aplică întreprinderilor individuale, gospodăriilor ţărăneşti, rezidenţilor zonelor economice libere, rezidenţilor Portului Internaţional Liber "Giurgiuleşti", rezidenţilor Aeroportului Internaţional Liber "Mărculeşti", rezidenţilor parcurilor pentru tehnologia informaţiei, agenţilor economici care aplică regimul fiscal stabilit în cap. 71 şi agenţilor economici care desfăşoară activităţi financiare şi de asigurări prevăzute în secţiunea K a Clasificatorului activităţilor din economia Moldovei". Autorul vede cumva in lista si intreprinderile care nu obtin venit in scopuri finaciare, sau intreprnderile care achita dividende in avans? Noi nu vedem.

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon