News

Codul subsolului: agenții economici cu activități din domeniul subsolului vor asigura o garanție financiară pentru refacerea mediului

Parlamentul a aprobat, în prima lectură, în cadrul ședinței din 27 iunie curent,  proiectul de lege privind Codul subsolului – document ce va reprezenta cadrul juridic principal prin care se asigură reglementarea raporturilor juridice în domeniul folosirii și protecției subsolului.

 

În primul rând, proiectul prevede desfășurarea activității în domeniul subsolului în baza autorizației pentru folosirea subsolului. Autorii consideră că activitatea în sectorul minier în baza autorizației va crea condiții transparente și adecvate privind atribuirea subsolurilor în folosință, deoarece la ora actuala contractul administrativ care este încheiat între Ministerul Mediului și agenții economici nu reprezintă un act permisiv pentru genul de activitate pe care îl desfășoară.

 

Astfel, autorizațiile de folosire a subsolului se eliberează gratuit, atât pe termen limitat, cât și nelimitat.

 

Pe termen limitat, autorizația se eliberează pentru cercetare geologică, colectarea materialelor mineralogice, paleontologice, altor materiale geologice de colecție și exploatarea instalației de gestionare a deșeurilor extractive - pe un termen de 5 ani.

 

Pe termen limitat, autorizația se eliberează pentru extragerea substanțelor minerale utile și folosirea golurilor miniere pe termenul de exploatare a zăcământului sau a sectorului de exploatare care este stabilit de proiectul tehnologic pentru exploatarea și recultivarea acestuia, dar nu mai mult de 20 ani. În caz de necesitate, termenul limitat se prelungește dacă se respectă condițiile de folosire a subsolului, pe perioade consecutive care nu pot depăși 5 ani.  De asemenea, pe termen nelimitat autorizația de folosire a subsolului se eliberează pentru depozitarea substanțelor periculoase și deșeurilor în subsol și pentru organizarea obiectivelor geologice protejate de stat.

 

Substanțele minerale utile extrase aparțin titularului autorizației de folosire a subsolului cu drept de proprietate în cazul în care decizia de eliberare a autorizației de folosire a subsolului nu prevede alte condiții.

 

O altă prevedere importantă a proiectului este garanția financiară pentru refacerea mediului. Astfel, titularul autorizației de folosire a subsolului la etapa de eliberare a autorizației va fi obligat, conform planului de refacere a mediului din proiectul tehnologic de exploatare, să constituie garanția financiară pentru refacerea mediului pentru primul an de exploatare și să actualizeze anual garanția financiară în ultima lună a anului de gestiune. Este important de menționat faptul că garanția financiară se restituie titularului autorizației doar în măsura în care acesta și-a îndeplinit obligațiile referitoare la executarea lucrărilr de refacere a mediului.

 

Totodată, proiectul prevede că subsolul se atribuie în folosință pentru desfășurarea următoarelor activități:

  • cercetare geologică a subsolului;
  • exploatarea substanțelor minerale utile;
  • folosirea golurilor miniere;
  • depozitarea deșeurilor periculoase și deșeurilor în subsol;
  • organizarea obiectivelor geologice protejate de stat;
  • colectarea materialelor mineralogice, paleontologice, a altor materiale geologice de colecție;
  • exploatarea instalației de gestionare a deșeurilor extractive

 

Exploatarea și folosirea subsolului este cu plată, sub formă de taxe pentru folosire a subsolului sau compensare a cheltuielilor pentru lucrările de cercetări geologice efectuate din contul mijloacelor bugetului de stat.

 

Proiectul urmează a fi aprobat în lectura a doua.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

442 views

The date of publishing:

28 June /2024 07:56

Catalogul tematic

Noutăți fiscale | situații financiare

Tags:

proiect lege | activitatea antreprenoriala | soluri | garantie financiara

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon