News
Desemnarea procentuală: ce modificări se propun?
Beneficiarii desemnării procentuale ar putea să nu mai fie obligați să notifice Agenția Servicii Publice în cazul modificării unor date precum denumirea, sediul, sau codul fiscal. De asemenea, în cazul în care beneficiarul este radiat din Registrul de stat al unităților de drept după publicarea Listei beneficiarilor desemnării procentuale de către ASP pe pagina sa web, acesta va fi exclus automat din Lista beneficiarilor desemnării procentuale, fără a beneficiarul să mai notifice ASP.
Regulamentul cu privire la mecanismul desemnării procentuale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1286/2016, urmează a fi modificat. Proiectul de modificare a fost examinat în cadrul ședinței secretarilor generali din 26 august curent.
Prin acest proiect se mai propune restrângerea termenelor de realizare a acțiunilor ce vizează validarea și transferal către beneficiari a sumelor de desemnare procentuală, ceea ce va permite transferal mai rapid a sumelor respective către destinatari. Astfel, se propune modificarea termenului de efectuare a transferului sumelor de desemnare procentuală conform datelor bancare ale beneficiarilor, de la data de 30 septembrie a anului în care a avut loc desemnarea, la data de 31 august. Totodată, până la data de 30 iunie a anului în care a avut loc desemnarea (actualmente – 31 iulie), Serviciul Fiscal de Stat va prezenta Ministerului Finanţelor borderoul beneficiarilor desemnării procentuale, cu indicarea sumelor de desemnare procentuală pentru fiecare beneficiar în parte şi rechizitele bancare ale acestora, iar procesul de analiză și selectare a declaraţiilor persoanelor fizice cu privire la impozitul pe venit conform cărora s-a efectuat desemnarea procentuală, se propune a fi încheiat la data de 31 mai, în loc de 30 iunie, cum este prevăzut la moment.
În același timp, sumele desemnării procentuale se transferă la unul din conturile bancare curente ale beneficiarului desemnării procentuale, deschis în monedă națională, conform informației din Registrul conturilor de plăți și bancare ale persoanelor fizice și juridice, gestionat de Serviciul Fiscal de Stat. Dacă beneficiarul nu dispune de conturi bancare curente în monedă națională, la care pot fi transferate sumele desemnării procentuale, atunci SFS, în termen de 10 de zile lucrătoare de la constatarea circumstanței date, îl va notifica pe acesta prin e-mail cu privire la necesitatea prezentării datelor bancare valabile, la care urmează a fi transferate sumele desemnate. Datele bancare, la care urmează a fi transferate sumele desemnate, urmează a fi prezentate Serviciului Fiscal de Stat cel târziu pînă la 10 decembrie a anului în care a avut loc desemnarea.
Se propune intrarea în vigoare la 1 ianuarie 2025.
Amintim, mecanismul desemnării procentuale a început a fi pus în aplicare începând cu 1 ianuarie 2017 și prevede că persoanele fizice pot direcționa 2% din suma impozitului pe venit calculate la buget către organizațiile necomerciale și instituțiile religioase din țară. Persoana fizică rezidentă care dorește să direcționeze 2% din suma impozitului pe venit calculat anual la buget, trebuie să depună Declarația cu privire la impozitul pe venit - Formularul CET18 în termenul stabilit de legislație (30 aprilie). Conform Raportului desemnării procentuale în anul 2023, un număr de 780 de organizații au beneficiat de 2% de la cetățeni. Numărul contribuabililor care au efecutat desemnări procentuale a constituit 41 896, însă doar 38651 desemnări au fost constatate valide.
Totodată, precizăm că începe înregistrarea organizațiilor necomerciale în Lista beneficiarilor 2% pentru anul 2025. Perioada în care se depun cererile de înregistare la ASP este 1-30 septembrie.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
Dear user
For further improvements, please write a feedback about the quality and availability of the services provided from the site and user interface.
365 views
The date of publishing:
29 August /2024 07:55
Catalogul tematic
Persoana fizică | CET18 | Impozitul pe venit
Tags:
desemnare procentuala | impozit pe venit | CET18 | persoana fizică
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.