News

Acces la informația despre beneficiarii efectivi ai companiilor

Agenția Servicii Publice ar putea asigura vizualizarea publică a informației din Registrul de stat cu privire la beneficiarii efectivi în toate resursele și platformele existente de publicare a datelor deschise despre companii. Proiectul de lege ce prevede modificarea Legii nr. 220/2007 privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali a obținut avizul pozitiv al Comisiei protecție socială, sănătate și familie.
 
Astfel, în Registrul de stat al persoanelor juridice ar putea fi incluse și datele personale ale beneficiarilor efectivi, care dețin sau controlează o persoană fizică, juridică sau administratorul unei societăți de investiții, o persoană în al cărei nume se desfășoară o activitate sau se realizează o tranzacție și/sau care deține dreptul de proprietate/controlul asupra a cel puțin 25% din acțiuni sau din dreptul de vot al persoanei juridice ori asupra bunurilor aflate în administrare fiduciară.
 
Potrivit notei informative a proiectului, se urmărește asigurarea unei transparențe maxime a societăților comerciale de pe teritoriul țării, prin crearea unor precondiții ca lista beneficiarilor efectivi a tuturor companiilor cu fondatori în jurisdicții netransparente să fie publică. Conform datelor incluse în notă, în Republica Moldova sunt peste 500 de companii din această categorie.
 
Proiectul urmează a fi discutat în ședința plenară a Parlamentului.
author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

1027 views

The date of publishing:

23 September /2021 07:58

Domeniu:

Noutăți

Tags:

transparenţa | beneficiari efectivi | ASP | proiect de lege | comisie parlamentara

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon