News

Achiziţia de la persoane fizice şi exportul de fructe şi legume în stare proaspătă au devenit mai simple

Producătorii de struguri, mere, nuci şi alte fructe şi legume în stare proaspătă nu mai sunt obligaţi să obţină documente de origine de la primăria din localitate. Aceştia pot vinde produsele destinate exportului semnând doar actul de achiziţie în care va fi inclusă o declaraţie pe propria răspundere precum că mărfurile sunt obţinute integral pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, prin semnarea Actul de achiziție, producătorii garantează că fructele şi legume înscrise în acesta sunt produse în ţară, iar exportatorii taie un document de pe lista actelor necesare trecerii frontierei. Noua procedură ce facilitează exportul produselor moldoveneşti a intrat în vigoare în luna noiembrie 2013 după ce Ministerul Finanţelor a modificat Ordinul Nr 130 care prevede indeplinirea actului de achizitie la cumpararea produselor agricole de la cetateni. Până în prezent, pentru a asigura impozitarea vânzătorilor persoane fizice şi controlul provenienţei produselor agricole, exportatorilor de fructe şi legume proaspete Serviciul Vamal cerea un document eliberat de către primării. Acest document urma să certifice faptul că fructele sau legumele au fost produse pe anumite loturi de teren din localităţile respective. Documentul, însă, nu era stipulat de vreo normă sau lege şi din această cauză unele autorităţi publice locale refuzau să îl elibereze. Aceste bariere în calea exportului au fost identificate şi discutate în studiului "Achiziția de la persoane fizice a fructelor și legumelor în stare proaspătă în scop de export pe piețele UE", realizat de către Asociaţia Businessului European EBA Moldova. Studiul a fost elaborat în consultare cu sectorul public şi privat şi susţinut de Programul USAID „Comerţ, Investiţii şi Reglementarea Activității de Întreprinzător" BRITE şi conţine cartografierea proceselor de achiziție de la persoane fizice, descrierea experienţelor internaţionale şi recomandări pentru cadrul de reglementare.
„Pentru exportatori, eliminarea actelor de origine eliberate de primărie reprezintă o economie enorma de resurse: timp, bani si resurse umane. Astfel ca rezultat - perfectarea procedurii vamale de export e mai rapida si eficienta. Asociaţia Businessului European încearcă să stimuleze producţia autohtonă şi să faciliteze exportul acesteia pe pieţele externe de interes major",
a declarat Mariana Rufa, directoare executiv EBA Moldova. Dumitru Vicol, directorul companiei Monicol, povesteşte că procedura de export devenea foarte anevoioasa atunci când era vorba de achiziții în cantităţi mari de produse de la persoane fizice.
„Doar la un camion de 20 de tone de miez de nucă, era nevoie de peste 650 de certificate de la primării. Iar noi exportăm zeci de camioane. De asemenea, uscăm fructe cum ar fi prune, caise, vișine, pe care le cumpărăm de la persoane fizice. Ne confruntam cu situații când pentru o căldare de vișine, persoana era nevoita sa alerge câteva zile la primărie ca sa primească certificatul. Între timp fructele se alterau şi nu mai puteau fi procurate. Mulți agricultori erau foarte dezamăgiţi şi spuneau: „decât sa pierd timpul așteptând la ușă un certificat, mai bine arunc producția", a declarat Vicol.
Având confirmarea originii făcută pe bază de acte de achiziţie, exportatorul va obţine certificatul de origine de la Serviciul Vamal mai simplu şi astfel va reduce timpul de aşteptare în procedura de vămuire a exportului, de la 2-3 zile la o oră, pentru că în cazul exportului în Uniunea Europeană fiecare oră contează. Accesati Ordinul 130 al Ministerului Finantelor modificat aici.

via eba.md

4596 views

The date of publishing:

11 November /2013 17:12

Domeniu:

Noutăți

Tags:

export | producție agricolă | certificate | fructe | legume | Serviciul Vamal

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon