News

Amenzi mai dure pentru incendierea vegetației

Sancțiunile aplicate în cazul arderii în câmp deschis a resturilor vegetale de orice provenienţă vor fi majorate. Membrii comisiei parlamentare administrație publică au susținut  inițiativa legislativă ce are ca scop descurajarea distrugerii terenurilor agricole și a masivelor forestiere prin incendierea intenționată a acestora.
 
Propunerea de modificare a Codului contravențional (CC) prevede majorarea amenzilor de la 60-90 UC la 400-600 UC aplicate persoanelor fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 ore, sau cu arest contravențional de la 10 la 15 zile. În cazul persoanei juridice, amenda de la 240–300 UC va spori la 800-1000 UC, cu sau fără privarea dreptului de a defășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.
 
În același timp, CC va fi suplinit cu prevederi ce stabilesc aplicarea sancțiunilor menționate supra și în cazul vătămării arborilor și arbuștilor din spațiile verzi prin incendiere sau în urma utilizării imprudente a focului.
 
Autorii propun și aplicarea sanțiunilor în cuantum de 60-90 UC sau muncă neremunerată în folosul comunității aplicate persoanei fizice în cazul nerespectării modului stabilit de ardere a deșeurilor industriale, de construcție sau menajere. La rândul lor, pentru aceste încălcări persoanele juridice vor fi sancționate cu amenă de la 240 la 300 UC, cu sau fără privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 la 12 luni.
 
De asemenea, se propun modificări și în Codul penal, care prevăd majorarea sancțiunilor de la 550-950 UC la 1100-1900 în cazul distrugerii sau deteriorării în proporţii mari a masivelor forestiere în urma folosirii imprudente de către persoanele fizice a focului sau a unor surse de pericol sporit, precum și a sancțiunilor pentru distrugerea intenționată, în proporții mari (ce depășesc 500 UC), a masivelor forestiere prin incendiere, care se vor majora de la 650-1350 UC până la 1300-2650 UC.
author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

603 views

The date of publishing:

14 April /2022 07:56

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

incendii | vegetatie forestiera | amendă | proiect de lege

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon