News

BNM a făcut publice datele cu privire la încasarea mijloacelor de către băncile în proces de lichidare

Banca Națională a Moldovei (BNM) a publicat informația aferentă procesului de lichidare a Băncii de Economii, Băncii Sociale și  Unibank, la situația din 30 iunie anul 2021. Astfel, din data retragerii licențelor – 16 octombrie anul 2015 - și până la 30 iunie curent, cele trei bănci au încasat mijloace bănești în sumă totală de 2,66 mld. lei.
 
Potrivit datelor publicate de BNM, din numărul total de încasări, 864,9 mil. lei provin din rambursarea creditelor, circa 99 mil. lei sunt încasările din achitarea dobânzilor la credite, 172,9 mil. lei - din comercializarea gajului luat în posesie. Astfel, totalul din rambursarea creditelor și comercializarea gajului se cifrează la 1,138 mld. lei.

 

Totodată, circa 340 mil. lei au fost obținuți din încasările din vânzarea mijloacelor fixe, 12,6 mil.– din vânzarea altor active, totalul pe vânzarea activelor aflate în proprietate, constituind peste 352 mil. lei. De asemenea, au fost încasate 152,4 mil. lei din vânzarea datoriilor debitoare, iar 1,17 mld. lei reprezintă alte încasări.

 

În același timp, pe parcursul trimestrului II 2021, de către lichidatorii  băncilor, în scopul comercializării activelor aflate în proprietatea  acestora și a bunurilor preluate în posesie, au fost desfășurate 8 licitații, valoarea totală de adjudecare constituind 45,7 mil. lei.

 

BNM menționează că atât mijloacele disponibile în conturile băncilor la data retragerii licențelor, cât și mijloacele încasate ulterior de lichidatori sunt utilizate pentru cheltuielile aferente procesului de lichidare, precum și pentru onorarea creanțelor aferente creditului de urgență. Totodată, din data retragerii licențelor și până la 30 iunie 2021 inclusiv, lichidatorii băncilor au achitat BNM și Ministerului Finanțelor o parte din datoriile aferente creditelor de urgență acordate băncilor până la numirea lichidatorilor, care conform ordinii onorării creanțelor sunt în prima clasă de creanțe pentru achitare.

 

Reamintim, că în perioada noiembrie 2014 – octombrie 2015, BNM a acordat Băncii de Economii S.A., BC „BANCA SOCIALĂ” S.A. și B.C. „UNIBANK” S.A. credite de urgență asigurate cu garanții de stat, în sumă totală de 14,12 mld. lei, după cum urmează:

  • Banca de Economii – 9,27 mld. lei;
  • Banca Socială – 2,7 mld. lei;
  • Unibank – 2,15 mld. lei.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Banca Naţională a Moldovei

725 views

The date of publishing:

13 August /2021 07:57

Domeniu:

Noutăți

Tags:

BNM | banci in proces de lichidare | realizare | active de capital | credit

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon