News

BNM pune în circulație un set de 3 monede dedicate celor 30 de ani de independență

Începând cu ziua de astăzi, 26 august 2021, Banca Națională a Moldovei pune în circulație, ca mijloc de plată și în scop numismatic, un set  de monede comemorative dedicate aniversării a 30-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova. Acestea vor completa seria Evenimente istorice”.

Monedele sunt prezentate în set din trei piese și au semnificația unui parcurs istoric de 30 de ani: trecutul, prezentul și viitorul. Fiecare monedă reflectă titluri celebre de versuri devenite șlagăre: „O libertate, sfântă libertate”, „Inima mea e Moldova” și „Cât trăim pe acest pământ”.

Prin definiție, orice monedă comemorativă înfățișează un obiect de artă monetară destinat să transmită publicului mesaje reprezentative ale unui stat. Astfel, aceste trei monede aniversare consemnează memoria istorică a țării noastre, precum și atașamentul nostru la valorile culturale și civice”, precizează guvernatorul BNM, Octavian Armașu, în mesajul său prilejuit de aniversarea a 30-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova.

Monedele sunt confecționate din argint, fiecare având valoarea nominală de 50 de lei și un tiraj de 500 de unități. Designul grafic a fost realizat de artistul plastic Simion Zamșa.

Monedele comemorative, ambalate în capsule de metacrilat transparent și în cutie de prezentare, sunt însoțite de certificatul de autenticitate care conține 3 QR coduri, în care sunt stocate informații privind monedele menționate. Certificatul de autenticitate este semnat de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.

Monedele emise de Banca Națională se comercializează prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova.


via | www.bnm.md

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Banca Naţională a Moldovei

814 views

The date of publishing:

26 August /2021 10:13

Domeniu:

Noutăți

Tags:

moneda | Moldova | banci

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon