News

BNM a revizuit în scădere prognoza asupra inflaţiei anuale pentru 2014, la 5,2 la sută

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a revizuit în scădere prognoza privind rata anuală a inflaţiei pentru anii 2014 şi 2015, la 5,2 la sută şi, respectiv, 4,3 la sută, a anunţat astăzi într-o conferinţă de presă Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM, informează MOLDPRES. În ianuarie BNM anticipa o rată a inflaţiei de 5,4 la sută în acest an şi 4,8 la sută în anul 2015. Este pentru prima oară cînd banca centrală se aşteaptă la o reducere a preţurilor, după ce de trei ori consecutiv a revizuit în creştere previziunile asupra inflaţiei.
Ultima rundă de prognoză indică o inflaţie stabilă în următorii doi ani, a menţionat guvernatorul BNM.
Potrivit acestuia, în ultimele trei luni inflaţia a fost într-o „uşoară creştere”, în principal ca urmare a scumpirii produselor alimentare. Rata inflaţiei în trimestrul întîi a fost însă de 5,4 la sută, sub nivelul de 5,7 la sută cît se anticipa în Raportul asupra inflaţiei din ianuarie. În trimestrul doi 2014, „inflaţia va rămîne relativ neschimbată, deşi preţurile alimentare vor contribui cu peste 50 la sută din creşterea totală a preţurilor”. Cu începere din trimestrul trei curent „inflaţia îşi va inversa trendul, îndreptîndu-se rapid spre limita de jos a intervalului de variaţie stabilit de BNM”. Prognozele actualizate ale BNM indică o accentuare a contribuţiei inflaţiei de bază şi a preţurilor la produsele alimentare la inflaţia totală în trimestrele doi şi trei.
Începînd cu trimestrul doi 2015, este probabilă o sporire a influenţei preţurilor reglementate asupra indicelui preţurilor de consum. Preţurile la combustibili vor continua să aibă o influenţă minoră asupra creşterii nivelului general al preţurilor.
Guvernatorul BNM a mai subliniat că principalele riscuri dezinflaţioniste sînt legate de temperarea activităţii economice a principalilor parteneri comerciali, de trendul descrescător al preţurilor internaţionale la produsele alimentare şi combustibili. De asemenea, unul din riscuri este „posibila înăsprire a condiţiilor de migraţie şi comerţ extern cu Federaţia Rusă”.

via www.moldpres.md

1873 views

The date of publishing:

05 May /2014 14:12

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

BNM | Dorin Drăguţanu | inflație

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon