News

Compensații pentru incluziunea persoanelor cu necesități speciale

Parlamentul a aprobat în ședința de astăzi, 22 aprilie, în prima lectură, proiectul de lege ce conține modificări în acest sens, având ca scop stimularea angajării persoanelor cu necesități speciale.

Documentul prevede majorarea subvenției lunare acordată angajatorului care angajează pe o perioadă nedeterminată șomeri cu necesități speciale, de la 30% la 50% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent, precum și acordarea acestei subvenții tuturor angajatorilor, indiferent de tipul de proprietate și forma de organizare juridică. Această subvenție, potrivit art. 36 din Legea nr.105/2018 cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurare de șomaj, se acordă pe un termen de 6 luni pentru fiecare șomer angajat. Procedura de acordare a subvenției va fi stabilită ulterior de Guvern.

 

Potrivit datelor din nota informativă a proiectului, în Republica Moldova sunt 180 mii de persoane cu dizabilități, iar rata de ocupare constituie doar 19,1%. În anul 2020, din rândul șomerilor cu dizabilități înregistrați la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă au fost angajați doar 22,8%. Comparativ cu anul 2019, numărul lor a crescut cu doar 18 persoane. 

 
Totodată, persoanele cu dizabilități vor putea obține compensații pentru cheltuielile de transport, care vor fi acordate persoanelor  care lucrează într-o altă localitate decât cea unde locuiesc de fapt, în scopul facilitării integrării acestora în câmpul muncii, iar persoanele cu necesități speciale care se angajează pe o perioadă nedeterminată sau determinată va putea beneficia, la solicitare, pe toată durata angajării, de o subvenție lunară neimpozabilă pentru acoperirea cheltuielilor de transport.

Deputații urmează să transmită amendamente pentru lectura a doua a proiectului.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

836 views

The date of publishing:

22 April /2021 14:09

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

incluziune | persoane cu dizabilitati | compensatii | monitorul.fisc.md

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon