News

Concursurile „Marca comercială a anului” și „Premiul pentru realizări în domeniul calității”, lansate

În perioada 2 februarie – 31 martie curent, antreprenorii din Republica Moldova care au mărci comerciale înregistrate, pot depune dosarele de participare în cadrul concursurilor „Marca comercială a anului” și „Premiul pentru realizări în domeniul calității produselor și serviciilor”.

 

Concursurile organizate de Camera de Comerț și Industrie (CCI)  în parteneriat cu Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Institutul de Standardizare, Centrul Național de Acreditare, Centrul Național Anticorupție (CNA) și Confederația Națională a Sindicatelor au fost lansate astăzi în cadrul unui eveniment.

 

După cum a menționat președintele CCI, Sergiu Harea, în cadrul concursului „Marca comercială a anului”, care este la cea de-a XIX ediție, va fi inclusă o nouă nominalizareEconomia Verde, pentru a susține economia orientată către produsele ecologice.

 

Astfel, în cadrul concursului vor fi acordate premii pentru următoarele nominalizări: Inter, Debutul anului; Reputație și încredere, Afaceri de familie; Business Online; Export; Femeia în Afaceri; IMM-ul Favorit al anului; Liderul anului;  Rebranding; Marca Comercială Responsabilă social; Contribuție Importantă la Dezvoltarea Sustenabilă, Aprecierea consumatorilor și Economia Verde.

 

Totodată, AGEPI va oferi în acest an și alte premii, pe lângă cele tradiționale de care beneficiază câștigătorii concursului „Marca comercială a anului”, a menționat directorul instituției, Eugeniu Rusu, potrivit căruia acest concurs este un bun prilej de a reconfirma importanța mărcilor – cel mai solicitat obiect de proprietate intelectuală din țara noastră. În acest context, directorul AGEPI a informat că pe parcursul anului precedent în țara noastră au fost înregistrate peste 5 mii de mărci comerciale.

 

La ediția din acest an a concursului „Marca comercială a anului”, ca și în anii precedenți, va fi acordat Premiul pentru Implementarea Standardelor de Integritate în sectorul privat, oferit de CNA, în anul 2021 la această categorie fiind înscrise16 companii.

 

În același timp, directorul interimar al Institutului de Standardizare, Andrian Bunduc, a îndemnat agenții economiei să participe la concursul „Premiul pentru realizări în domeniul calității”, pentru a demonstra necesitatea utilizării și implementării standardelor de calitate, care aduc beneficii: sporirea competitivității econmiei naționale, creșterea calității serviciilor și produselor plasate pe piața și noi oportunități pentru export. Scopul concursului este de a susține și încuraja companiile care contribuie la prosperarea economiei autohtone prin implementarea standardelor internaționale de management al calității. Menționăm, la ediția din anul precedent la acest concurs au fost înregistrate 36 de companii, dintre care 26 au fost apreciați cu premiul Zeița Calității.

Concursurile sunt desfășurate în câteva etape: depunerea cererilor (2 februarie-31 martie), depunerea dosarelor de prezentare (până la 15 aprilie); desfășurarea unui sondaj în rândul consumatorilor (4-15 aprilie); examinarea dosarelor de către un grup de experți (18-29 aprilie), iar în luna iunie, în cadrul evenimentului Gala Businessului Moldovenesc, cel mai așteptat eveniment al societății economice autohtone, vor fi decernate companiile învingătoare.

 

Potrivit directorului CCI, Sergiu Harea, impactul participării la aceste concursuri este unul substanțial. Mărcile comerciale vor fi incluse într-un Catalog al brandurilor autohtone ce este editat anual de CCI, fiind prezentat partenerilor de dezvoltare și instituțiilor camerale cu care CCI are semnate acorduri de colaborare. De asemenea, companiile vor beneficia de reduceri la serviciile prestate de AGEPI și CCI, cum ar fi taxe reduse la expozițiile internaționale, concursuri, suport în organizarea întâlnirilor economice etc.

 

Reamintim că, la ediția din anul precedent a ambelor concursuri, din cele 150 de întreprinderi înregistrate în cadrul evenimentului Gala Businessului Moldovenesc au fost premiate 126 de companii.

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuala | Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei

1041 views

The date of publishing:

02 February /2022 13:28

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

gala businessului moldovenesc

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon