News

DST, fără condiționalități

În luna septembrie Republica Moldova ar putea obține de la Fondul Monetar Internațional, fără condiționalități și existența unui acord în acest sens, $400 milOportunitatea se regăsește în decizia Comitetului executiv al FMI, care a susținut propunerea directorului general al Fondului, Kristalina Gheorghieva, privind alocarea Drepturilor Speciale de Tragere (DST) în echivalentul a $650 mld. –  cea mai mare alocare din istoria FMI destinată țărilor-membre în funcție de contribuția statelor în cadrul FMI.
 
Alocarea DST este planificată să contribuie  la consolidarea răspunsului la criza COVID-19. Kristalina Gheorghieva a salutat sprijinul Comitetului executiv al FMI pentru inițiativa sa, menționând că acum această propunere trebuie examinată și aprobată de Consiliul guvernatorilor FMI. ”Dacă propunerea va fi aprobată, presupunem că distribuția DST va fi finalizată până la sfârșitul lunii august”, a menționat directorul general al FMI.
 
Alocarea DST este un stimulent pentru întreaga lume și va crește lichiditatea și rezervele tuturor statelor membre ale FMI și va contribui la consolidarea rezistenței și stabilității economiei globale, a mai adăugat Kristalina Gheorghieva. Potrivit acesteia, în 2009, alocarea DST a contribuit semnificativ la redresarea situației economice după criza financiară globală, iar noua alocare va avea un impact la fel de benefic, în special în sprijinirea țărilor vulnerabile și consolidarea răspunsului acestora la criză cauzată de COVID-19.
 
Pentru a decide aprobarea alocării DST, Consiliul guvernatorilor necesită sprijinul unei majorități de 85% din totalul voturilor țărilor membre din componența Departamentului DST (la momentul actual, toți membrii FMI). Ținând cont de ponderea cotelor în FMI, la distribuirea DST în valoare de $650 mld., Moldova va primi 281,8 milioane DST (echivalentul a $400,72mil.). Țările vecine, Ucraina și România,  ar putea obține circa  $4,6 mld. și, respectiv, $3,9 mld.

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Fondul Monetar Internațional

949 views

The date of publishing:

28 July /2021 07:59

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

FMI | DST | alocații | răspuns la Covid19 | monitorul.fisc.md

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon