News

Facilitarea exportului prin intermediul trimiterilor poștale

Subiectele ce vizează realizarea acțiunilor pe segmentul poștal din Foaia de parcurs pentru impulsionarea procesului de digitizare a economiei naționale și dezvoltare a comerțului electronic au fost examinate în cadrul unei ședințe convocate de Ministerul Economiei și Infrastructurii cu conducerea Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei”, inclusiv dificultățile cu care se confruntă operatorul poștal național în vederea facilitării comerțului electronic, dar și acțiunile întreprinse în scopul depășirii dificultăților.

 


Astfel, „Poşta Moldovei” a implementat sistemul de declarații vamale electronice CDS al Uniunii Poștale Universale (UPU) pentru toate categoriile de trimiteri poștale cu conținut de marfă. La momentul actual schimbul de date electronice prealabile este realizat cu 22 de țări, precum România, Rusia, SUA, Germania, Azerbaidjan, Estonia, Spania, Bulgaria, Lituania, Canada, Ucraina, Norvegia, Mexic, Brazilia, Vietnam, Georgia, Turcia, Chili, Malaysia, Macao, Liban, Indonezia, Israel, Hong-Kong. Celelalte țări membre UPU urmează să semneze Acordul Multilateral privind Schimbul de date care va fi obligatoriu din 1 ianuarie 2021.

 


Amintim, „Poşta Moldovei” a semnat Acordul Multilateral privind Schimbul de date care reprezintă angajamentul de protecție a datelor cu caracter personal în momentul schimbului de date electronice vamale pentru trimiterile poștale cu conținut de marfă la import/export.

 


„În prezent suntem în proces de încheiere a unui parteneriat trilateral cu companiile MEEST și ROSAN privind recepționarea și distribuirea trimiterilor de pe mai multe platforme electronice”, a precizat Vitalie Zaharia, directorul general interimar al Î.S. „Poșta Moldovei”

 


De asemenea, în cadrul ședinței s-a discutat despre obținerea statutului de Agent Economic Autorizat de către „Poșta Moldovei” pentru simplificări vamale, precum și dobândirea licenței de Broker Vamal de către operatorul poștal național. Urmare a ședințelor multiple cu reprezentanții Serviciului Vamal s-a constatat că una din problemele stringente cu care se confruntă agenții economici exportatori în cadrul comerțului electronic este necesitatea apelării la brokerii vamali pentru completarea declarației vamale, fapt ce implică timp și costuri suplimentare.


În acest context, Sergiu Railean, ministrul Economiei și Infrastructurii, a menționat că prin aprobarea declarației unice (vamale/poștale) la nivel național agenții economici, în special exportatori mici, nu vor fi nevoiți să apeleze la brokerii vamali și nu vor suporta costuri suplimentare.

 


„Aprobarea declarației vamale unice naționale va facilita exportul mărfurilor prin intermediul trimiterilor poștale internaționale. De asemenea, clienților le va fi mai comod să completeze declarația online și să o semneze digital din orice punct al țării, iar serviciul curierat al întreprinderii va putea prelua trimiterile poștale direct de la sediul agentului economic, având deja declarația completată online la „Poșta Moldovei”, a spus Sergiu Railean.


via | mei.gov.md

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Economiei

946 views

The date of publishing:

23 September /2020 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

trimiteri poștale | agent economic autorizat | declarații vamale | marfă | import | Export

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon