News

Încă trei genuri de activitate vor fi permise în baza patentei de întreprinzător

Modalitatea complicată de raportare și impozitare a agențiilor de turism și a tur-operatorilor, inclusiv utilizarea aparatului de casă, îi face de multe ori pe ghizii de turism să evite înregistrarea unei anumite forme juridice de activitate. În acest context, se propune oferirea unei posibilități simplificate de activitate – patenta de întreprinzător, ceea ce ar contribui la aducerea în câmpul legal al activității ghizilor de turism și la sporirea interesului de a practica această activitate. Proiectul hotărârii cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative conține modificări și la Legea cu privire la patenta de întreprinzător. Astfel, anexa la Lege, care prevede cuantumul taxei lunare pentru patenta de întreprinzător, va fi completată cu următoarele trei genuri de activitate: 1. Servicii de ghidaj turistic prestate de ghid de turism, inclusiv cu transport propriu ori cu utilizarea vehiculelor cu tracțiune animală și/ori bicicletelor (cu taxa de 300 lei lunar pentru toți agenții economici) 2. Servicii turistice prestate de casele rurale (cu taxa de 300 lei lunar pentru agenții economici din localitățile rurale și din celelalte municipii și orașe), cu excepția mun. Chișinău, Bălți, Bender și Tiraspol, pentru care nu se va elibera patentă 3. Prestarea în cadrul programelor și evenimentelor turistice a serviciilor de prezentări și instruiri pe teme de gastronomie, inclusiv de preparare a bucatelor tradiționale, degustare produse și băuturi locale tradiționale, de confecționare a articolelor meșteșugărești de artă populară (artizanat), de prezentare a obiceiurilor şi tradiţiilor locale pentru adulţi și copii. Cuantumul taxei pentru acest gen de activitate se propune a fi de 300 lei lunar pentru agenții economici din Chișinău, Bălți, Bender și Tiraspol și de 200 lei – pentru cei din celelalte municipii și orașe și pentru cei din localitățile rurale. Prin oferirea posibilității de a activa în baza patentei va fi soluționată și problema activității caselor rurale, noțiune inclusă în legislație în anul 2018. În nota documentului se menționează că în țările europene acest tip de servicii este foarte răspândit, iar în Republica Moldova, fiind un tip nou de serviciu turistic, este puțin inclusă în ofertele turistice, unul din motive fiind procedura complicată de înregistrare a activității de antreprenoriat în raport cu veniturile pe care le poate obține din această activitate.
author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Economiei

3769 views

The date of publishing:

15 July /2019 11:01

Catalogul tematic

Administrare fiscală | Noutăți

Tags:

turism Moldova | casa rurala | artizanat | patenta de întreprinzător | monitorul.fisc.md | proiect de lege

2 comments

EXTRAMOBILE S.R.L.

16 July /2019 11:10

Buna ziua, facand referinta la articolul "Încă trei genuri de activitate vor fi permise în baza patentei de întreprinzător" publicat ieri 15.07.2019, vreau sa va adresez o intrebare. De ce se introduc altre 3 genuri de activitate permise in baza patentei, daca pe data de 14.05.2019 Monitorul fiscal a publicat un articol in care se aminteste ca termenul activitatii de comert cu amanuntul, desfasurate in baza patentei, va expira la data de 31.12.2019? Sa intelegem din articolul publicat ieri ca totusi termenul patentei nu va expira la 31.1219? Sau sa nu avem intcredere in informatia publicata pe 14.05.19?Multumesc anticipat pentru raspuns.

Marina Damaschin

16 July /2019 14:15

icon

EXTRAMOBILE S.R.L.

Bună ziua,
Articolul "Încă trei genuri de activitate vor fi permise în baza patentei de întreprinzător" face referire la un proiect de hotărâre propus spre consultare, prevederile lui încă nu sunt în vigoare.

Cu referire la termenul activității de comerț cu amănuntul, desfăşurate în baza patentei, acesta a fost extins până la 31 decembrie 2019, însă, actualmente în Parlament este înregistrat un proiect de lege ce prevede extinderea acestui termen până la 31 decembrie 2022.

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon