News

Indemnizația unică acordată medicilor: asigurarea echității

Indemnizația unică în mărime de 16 mii lei pentru personalul medical din instituțiile medicale, precum și pentru personalul medical angajat în subdiviziunile medicale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne,  Ministerului Apărării,  Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor și Serviciului de Informații și Securitate, dar și pentru angajații Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică implicaţi în diagnosticul COVID-19, care s-au infectat cu COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, va fi acordată și pe parcursul anului curent.
 

 Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.69/2020  cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgenţă în sănătate publică a fost aprobat de Parlament în lectura a doua cu 61 de voturi în ședința din 10 februarie.

 

Reamintim, potrivit art. VI1 din Legea nr.69/2020, perioada de stabilire a indemnizație unice este anul 2021. Astfel, pentru a evita o inechitate față de personalul medical care va fi supus riscului de infectare și în continuare, prin proiectul de lege se propune menținerea achitării acestei indemnizații.

 

În același timp, noile prevederi stabilesc că aceasta poate fi achitată în termen de 12 luni de la data confirmării infectării și doar cu condiția că medicul a fost vaccinat contra COVID-19.

 

Cheltuielile pentru acordarea indemnizațiilor vor fi asigurate din contul fondurilor de urgență ale Guvernului.

 

Totodată, deputații au aprobat în lectura a doua și un alt proiect de modificare a Legii nr. 69/2020, ce prevede acordarea avizelor privind introducerea în țară a vaccinurilor împotriva COVID-19 cu termenul de valabilitate mai mic de 6 luni. Potrivit autorului inițiativei, această măsură se va permite intervenția eficientă în gestionarea pandemiei, luând în considerare necesitatea asigurării în continuare a protecției împotriva COVID-19, prin imunizarea populației.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

662 views

The date of publishing:

11 February /2022 07:56

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

Indemnizaţia unică | medici | proiect de lege | lectură finală

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon